Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ξημέρωμα Κ.Δευτέρας: στη Βαρβάκειο και τη Στοά

του Δημήτρη Μπούτου Βαρβάκειος Αγορά, Παντοπωλείο Στοάς των Αθανάτων, Καθαρά Δευτέρα

Το ξέρουν όλοι - δεν είναι δα και νέο: την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πριν την Καθαρή Δευτέρα δηλαδή, η Βαρβάκειος ξενυχτάει. Η κεντρική ψαραγορά σηκώνει ρολά γύρω στις 10 το βράδυ και το παλαιότατο στέκι μας, το Παντοπωλείο της Στοάς, μένει ανοιχτό από τις 7 το απόγευμα ως τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα γειτονικά τους ουζομεζεδοπωλεία επίσης ανοιχτά για ένα ουζάκι στα γρήγορα (ή και όχι), αφού διαλέξεις θαλασσινά και πριν αρχίσεις να δοκιμάζεις χαλβάδες.

Συνωστισμός, φασαρία χαρωπή, σεργιάνι και χάζεμα στους πάγκους, δυνατά φώτα. Έθιμο που κρατά από το 1890, 125 χρόνια δηλαδή. Η χαρά του ανοργάνωτου, κατ' εμέ, αφού για το σαρακοστιανό τραπέζι της Δευτέρας δεν χρειάζεται να ψωνίζεις και να ετοιμάζεσαι μέρες πριν. Μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδια, σουπιές, καλαμαράκια, όλα φρέσκα θα τα αγοράσεις νωρίς το πρωί και θα ετοιμάσεις το μεσημέρι κιόλας. Για τα συνοδευτικά, φροντίζει το Παντοπωλείο των bostanistas, εκείνο της Στοάς των Αθανάτων. Από την ίδρυσή του (1957) κάθε χρονιά μένει πιστό στο έθιμο της ολονυχτίας.

Ελιές κάθε λογής: Καλαμών, Αμφίσσης, θρούμπες Χαλκιδικής, ανάλατες Βόλου, Μυτιλήνης, Κρητικές – άλλες με πλούσια σάρκα κι άλλες τσακισμένες και λιπόσαρκες. Παραδίπλα, αλίπαστα και ψάρια καπνιστά: φρέσκια ελληνική λακέρδα, σκουμπριά, σαρδέλες, βακαλάοι και οι διάσημες αντσούγιες Ισπανίας σε αλάτι.

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Στην ήδη πλούσια πραμάτεια φέτος υπολογίστε και καλούδια από παραγωγούς που ξεχωρίσαμε εμείς, οι bostanistas. Τα συστήσαμε στη Λουίζα Ψυχογιού και τον σύζυγό της, Σταμάτη Φλαμπούρη, σημερινούς ιδιοκτήτες, και πέρασαν στα ράφια του Παντοπωλείου. Την πλήρη λίστα, με περιγραφές και ακριβές κόστος, θα την βρείτε στη σελίδα stistoa.gr. Θα μπορούσαν να λείπουν οι χαλβάδες; Ανάμεσά τους και οι ονομαστοί του Μάνθου Τασελαρίδη από την Ξάνθη, την πατρίδα του σουσαμιού.

Και προς το τέλος της βόλτας, αργά τη νύχτα/νωρίς το πρωί, λίγα χορταράκια από τους πωλητές που στέκονται στην έξοδο για να ακομπανιάρουν τα ψαρικά. Αμέσως μετά πέρασμα από τους φούρνους του Ψυρρή για λαγάνα φρέσκια, κι εκείνοι διανυκτερεύουν. Καλύτερα έτσι, πριν η πόλη ξυπνήσει - ποιος στριμώχνεται το μεσημέρι;

Photo: Δάφνη Κουγέα
Photo: Δάφνη Κουγέα

Για τη Σαρακοστή που οσονούπω ξεκινά, ακόμα και αν δεν βρείτε καιρό ή όρεξη να κατέβετε ως την κεντρική Αγορά, το Παντοπωλείο της Στοάς διαθέτει κι άλλες ευκολίες: Παραγγέλνεις στη σελίδα του ό,τι θες και παραδίδεται κατ΄οίκον χωρίς καμία χρέωση για όλη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παρακαλώ. Επί της διαδικασίας, δείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'