Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κοτόπουλο στα κόκκινα με μακαρόνια και μυζήθρα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, κοτόπουλο, ζυμαρικά, ντομάτα

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν κατά πολύ τις διατροφικές μας επιλογές, άλλωστε είναι κάτι που έχουμε ξαναπεί. Τώρα που έχει κρύο, λαχτάρησα κάτι με έντονη γεύση, πολλά μπαχαρικά και υδατάνθρακες. Το φαγητό που ετοίμασα είναι, θα έλεγα, ελληνικό, όχι ακριβώς κρητικό. Το κρητικό είναι το τυρί που το συνοδεύει, το οποίο μπορείτε εσείς να αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε της αρεσκείας σας.

Χωριάτικο κοτόπουλο με μακαρόνια και ξερή μυζήθρα σας ετοίμασα, έτσι, για ένα δυναμικό τριήμερο πριν την Καθαρά Δευτέρα που τα θαλασσινά θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα μπαχαρικά που αναδεικνύουν το συγκεκριμένο πιάτο, κατά τη γνώμη μου, είναι η κανέλα, η δάφνη και το μπαχάρι. Με την κανέλα να έχετε λίγο τον νου σας, γιατί δεν θέλουμε να υπερκαλύψει τα υπόλοιπα, μόνο να δώσει λίγο από το εξαιρετικό άρωμά της. Τώρα που είναι χειμώνας και οι ντομάτες δεν είναι στα φόρτε τους, χρησιμοποίησα σάλτσα ντομάτας όμως αν το φτιάξετε καλοκαίρι, θα σας πρότεινα να βάλετε μόνο φρέσκες ντομάτες και πελτέ.

Κοτόπουλο στα κόκκινα με μακαρόνια και ξερή μυζήθρα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο χωριάτικο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτα
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτα
  • νερό να καλύψει το φαγητό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 χαρτί μακαρόνια της αρεσκείας μας (δηλ. 500 γρ.)
  • μπόλικη ξερή μυζήθρα τριμμένη

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις μαραθούν λίγο σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και την κανέλα. Σειρά έχει η ντομάτα, η σάλτσα και ο πελτές. Μόλις προσθέσουμε το νερό και πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε για να ψηθεί το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και ένα δεκάλεπτο πριν κατεβάσουμε το φαγητό μα,  ρίχνουμε τα μακαρόνια. Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'