Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το cheesecake ντύθηκε μηλόπιτα

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςcheesecake, μηλόπιτα, μήλα

Μπορεί η Αποκριά και οι μεταμφιέσεις, για φέτος τουλάχιστον, να αποτελούν παρελθόν, στον απόηχο της γιορτής όμως κέρδισα δυο - τρία μαγειρικά σουξέ χάρη στο μασκέ πάρτυ που σκαρώσαμε την περασμένη Κυριακή. Στήνοντας τον μπουφέ με τα αλμυρά έβγαλα γρήγορα άκρη όμως για τα γλυκά μπλέχτηκα. Τάρτα σοκολάτας, cheesecake ή μήπως μηλόπιτα; Ψάξε - ψάξε βρήκα τη λύση στο έμπιστό μου dinnerwithjulie.com: ένα πανεύκολο cheesecake σε “κουστούμι” μηλόπιτας. Από μέσα τυρένιο, μαλακό και από πάνω καραμελωμένα μήλα με ζάχαρη και κανέλα. Η πρώτη δοκιμή του έδειξε να πέτυχε και με το παραπάνω, όπως με διαβεβαίωσαν περίπου 15 φίλοι που πρόλαβαν να δοκιμάσουν. Ιδού υλικά και ετοιμασία:

Photo: dinnerwithjulie.com
Photo: dinnerwithjulie.com

Για τη βάση:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού (κρατάμε το ασπράδι χωριστά*)
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη

Για την επικάλυψη:

  • 2 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 2 φλιτζάνια)
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Πριν καλά-καλά ξεκινήσουμε, βγάζουμε όλα τα υλικά ψυγείου στον πάγκο για τουλάχιστον 20 λεπτά, να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα στρογγυλό ταψί ή πυρέξ με διάμετρο περίπου 20 εκατοστών. Αν διαθέτουμε εκείνο το βολικό με το αποσπώμενο στεφάνι, ακόμα καλύτερα.

Photo: dinnerwithjulie.com
Photo: dinnerwithjulie.com

Για τη βάση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κρόκο και βούτυρο) σε ένα μικρό μπολ. Τα πλάθουμε με ένα πηρούνι στην αρχή και στη συνέχεια με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν καλά και η ζύμη να μοιάζει με μεγάλα, μαλακά ψίχουλα. Βουτυρώνουμε ελαφρώς το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε τη ζύμη πιέζοντάς την με τα δάχτυλά μας. Πρέπει να καλύψει το κάτω μέρος και τα πλαϊνά του, τουλάχιστον ως τη μέση.

Photo: dinnerwithjulie.com
Photo: dinnerwithjulie.com

Πάμε για τη γέμιση: σε ένα άνετο μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός το κρεμώδες τυρί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα προς ένα τα αυγά. Μετά το ασπράδι που κρατήσαμε από τα υλικά της βάσης* και τέλος τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και το αδειάζουμε στο σκεύος με τη ζύμη.

Ρίχνουμε σε ένα πιάτο 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική με κανέλα και ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφού τα έχουμε πλύνει καλά (δεν είναι απαραίτητο να τα ξεφλουδίσουμε), τα βρέχουμε και τα περνάμε από το πιάτο με τη ζάχαρη. Τα μοιράζουμε πάνω από τη γέμιση με τρόπο που να την σκεπάζει ολόκληρη, το ένα να κρύβεται κάτω από το άλλο.

Photo: dinnerwithjulie.com
Photo: dinnerwithjulie.com

Φουρνίζουμε για 10 με 12 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία και, όταν ο χρόνος αυτός περάσει, χαμηλώνουμε στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 30 με 35 λεπτά. Το cheesecake είναι έτοιμο όταν ροδίσει από πάνω, στο εσωτερικό του θα είναι αρκετά μαλακό αλλά θα σταθεροποιηθεί όσο κρυώνει. Το αφήνουμε στο ταψί για μισή ώρα και από εκεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες - αν όχι μία νύχτα ολόκληρη - για να σφίξει η κρέμα και να κόβεται εύκολα.

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'