Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Kέικ μήλου που πετυχαίνει πάντα

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκέικ, μήλα, καρύδια, καστανή ζάχαρη

Το κέικ θεωρείται ένα εύκολο γλυκό. Ρίχνεις όλα τα υλικά στο μίξερ, αναδεύονται μέχρι να ομογενοποιηθούν, ρίχνεις το μείγμα στη φόρμα, αμέσως στον φούρνο κι αυτό είναι όλο. Παρόλα αυτά εγώ και τα κέικ δεν έχουμε καλή χημεία. Τις περισσότερες φορές αποτυγχάνω. Δεν έχω ανακαλύψει την αιτία αλλά είτε δεν ψήνονται καλά, είτε καίγονται από έξω, είτε φουσκώνουν άνισα, είτε ξεφορμάρονται και θρυμματίζονται. Αυτό το τέλειο κέικ με μήλα μου πετυχαίνει πάντα. Ίσως γιατί έχει την επικάλυψη από πάνω, ίσως γιατί στην καρδιά του τα μήλα είναι σε κύβους. Ίσως να είναι το κάρμα του μια που το βασικό στοιχείο του, το μήλο δηλαδή, είναι το «οικόσημο» της οικογένειάς μου η οποία ονομάζεται Μηλιά.

Υλικά

  • 200 γραμμ. βούτυρο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού κονιάκ
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
  • 4 μήλα

Για την επικάλυψη

  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή
  • 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού βούτυρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το γάλα, το κονιάκ και τέλος το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προηγουμένως ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους.

Τα ανακατεύουμε με την κανέλα και στη συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την κανέλα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε την επικάλυψη πάνω στο μείγμα με τα μήλα και πατάμε με τα χέρια μας απαλά ώστε να ενσωματωθούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για 15' και στους 180 ºC για άλλα 50'. Αφού αφήσουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, κανένα δεκάλεπτο περίπου, το βγάζουμε από τη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε, ώστε η επικάλυψη να είναι από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'