Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαν Καπρέζε του χειμώνα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσαλάτα, σπαράγγια, μοτσαρέλα, καπρέζε, Caprese, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο

Καπρέζε σημαίνει: τρυφερή ντομάτα εποχής, μοτσαρέλα - κατά προτίμηση βουβαλίσια - , καλό μπαλσάμικο, φρέσκος βασιλικός και όλα αυτά αρωματισμένα/γυαλισμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο. Άντε, ίσως και λίγη ρόκα πιπεράτη από δίπλα ή από κάτω, σαν στρώμα, να συμπληρώνει με την πικράδα της. Για την αγαπημένη μου σαλάτα από το Capri (απ' όπου και η ονομασία της) χρειάζεται υπομονή κάθε χρόνο ως τον Ιούνιο για να κόψουμε ωραίες ντομάτες εποχής με τα όλα τους. Επειδή όμως πίσω έχει η Γαλλίδα την ουρά, χθες βράδυ έλαβα τη χειμερινή της παραλλαγή (ναι, υπάρχει). Όπου ντομάτα, βάλε ελαφρώς βρασμένα σπαράγγια, που δειλά αυτόν τον καιρό εμφανίζονται στους πάγκους - όλα τα υπόλοιπα απαράλλακτα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Δεν πρόκειται για συνταγή, περισσότερο για ιδέα: 
Σπαράγγια βρίσκουμε συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ αλλά σαφώς προτιμούμε τα φρέσκα των λαϊκών και του μανάβη. Αμέτρητοι τρόποι να τα μαγειρέψουμε (δείτε εδώ μερικές ιδέες των bostanistas) αλλά για τούτη την απλή σαλάτα αρκεί το σύντομο βράσιμο σε αλατισμένο νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε σε σχάρα ή να τα μαγειρέψουμε στον ατμό. Λίγη ιστορία, οδηγίες και πολύτιμες συμβουλές για το καθάρισμα και μαγείρεμά τους δίνει εδώ η Αγλαΐα Κρεμέζη.

Συνοπτικά, για το καθάρισμα:
Aφού τα ξεπλύνουμε, κρατάμε με δύο δάχτυλα κάθε σπαράγγι περίπου από τη μέση. Με το άλλο μας χέρι το πιάνουμε λίγο πιο κάτω από την κορυφή και το λυγίζουμε μαλακά. Στο σημείο που θα σπάσει, χαμηλά, κόβουμε το σπαράγγι και αφαιρούμε το ξερό μέρος. Δεν πετάμε τίποτα όμως, φυλάμε τις χοντρές άκρες για ζωμό λαχανικών ή σπαραγγόσουπα.

Ζεσταίνουμε νερό σε μεσαία κατσαρόλα, το αλατίζουμε και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα σπαράγγια για λίγα λεπτά, από 5 ως 7. Θέλουμε απλώς να μαλακώσουν, όχι να μαγειρευτούν.

Στο μεταξύ έχουμε βγάλει την μπάλα μοτσαρέλας από την άλμη και το ψυγείο, πάνω σε πιάτο, όπου ζεσταίνεται και αργά αργά μαλακώνει. Σουρώνουμε τα σπαράγγια με κινήσεις τρυφερές, τα απλώνουμε στο πιάτο και πάνω τους ακουμπάμε την μοτσαρέλα που με μαχαίρι κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο μπαλσάμικο. Η αυθεντική Καπρέζε δεν δέχεται τίποτα παραπάνω από λίγο αλλά εδώ, μια που έσπασε η φόρμουλα, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο θα ταιριάξει περίφημα. Έτοιμοι!

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Όσο θα κόβετε μπουκιές, τα χλοερά σπαράγγια θα μπερδεύονται με το μαλακό τυρί και σίγουρα θα χρειαστούν κάμποσες φέτες ψωμιού για να μαζέψουν από το πιάτο το νόστιμο ζουμάκι.

Υ.Γ.: Μια δοκιμή για να σιγουρευτείτε πως τα σπαράγγια έβρασαν είναι να ζουλήξετε την κορυφή τους μετά τα πρώτα 5 λεπτά στην κατσαρόλα. Αν ανοίγει, κόβεται δηλαδή με το χέρι, είναι έτοιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'