Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιερές… Κουζίνες

του Στέφανου Γώγου Συνταγές

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος, έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στις μοναστηριακές συνταγές που δημιουργούν και εκτελούν οι μοναχοί μάγειρες για τις διατροφικές τους ανάγκες αλλά και για τα γεύματα που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Ένα βιβλίο γραμμένο από μια γυναίκα που δεν επισκέφτηκε ποτέ το Όρος -προφανώς- αλλά γράφει σαν να βρισκόταν εκεί. Οι ‘’Συνταγές από το περιβόλι της Παναγίας’’ της Μαριάνθης Μυλωνάαπό τις εκδόσεις Ποταμός μεταφέρουν στον αναγνώστη εικόνες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και γεύσεις από τα πιάτα των μεγάλων μονών. Ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να μάθει για την ιστορία του μοναστηριακού βίου, για την τέχνη και για την αρχιτεκτονική των επιβλητικών κτισμάτων. Μαθαίνει για την καθημερινότητα των μοναχών, διαβάζει προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα μοναστήρια και ενημερώνεται για πρωτότυπες συνταγές που δε φαντάστηκε ποτέ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να κρυφοκοιτάξει για λίγο μέσα στις κουζίνες, να αγγίξει τα αγνά υλικά, να ζεσταθεί από τη φωτιά που καίει, να μυρίσει τα μπαχαρικά και να ‘’ξεπατικώσει’’ μερικά από τα μυστικά παραδοσιακών συνταγών που χάνονται μέσα στο χρόνο και μετατρέπουν ένα απλά μαγειρεμένο φαγητό σε γευστικό αριστούργημα.

Αυτό που διάβασα στο βιβλίο, το διαπίστωσα και δια ζώσης: η μακραίωνη παραδοσιακή και αυθεντική μαγειρική με αγνά υλικά συνδυάζεται άριστα με την υγιεινή διατροφή και την ασύλληπτη γεύση.

Άλλωστε, το γράφει και η συγγραφέας κάπου στον πρόλογο: «Αν νομίζετε ότι οι μοναχοί δεν αγαπούν το καλό φαϊ, κάνετε λάθος.»

Αγριογούρουνο με κριθαράκι

Υλικά

  • 1 κιλό αγριογούρουνο
  • 3 κιλά νερό
  • 4 πιπεριές γλυκές, κόκκινες, ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανο, φρέσκο
  • 2-3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό μανέστρα ψιλή ή μέτρια
  • 200 γρ. ελαιόλαδο (ή όσο θέλετε)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας να πάρει χρώμα μαζί με τα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν 1 ½ ώρα περίπου. Κάπου κάπου βγάζουμε τον αφρό που φουσκώνει στην κατσαρόλα. Μόλις σταματήσει το κρέας να αφρίζει, ρίχνουμε και τα λαχανικά στο κρέας και τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν. Εάν είναι πολύ το νερό, βγάζουμε λίγες κουταλιές και κρατάμε στην άκρη. Μπορεί να χρειαστούν για τη μανέστρα. Εάν είναι λίγο, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα, κατά προτίμηση ζεστό. Μόλις μαλακώσει καλά το κρέας ρίχνουμε και τη μανέστρα και περιμένουμε να φουσκώσει. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Το πιάτο αυτό γίνεται και με απλό χοιρινό κρέας, αλλά το άγριο χαρίζει μια ιδιαίτερη γεύση.

* Ο Στέφανος Γώγος είναι δημοσιογράφος στην εκπομπή Πρωταγωνιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'