Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φιογκάκια και στην κρεατόπιτα

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςκρεατόπιτα, φιογκάκια

Η ιδέα μου ήρθε όταν μπήκα στο σπίτι της φίλης μου που είχε οργανώσει ένα αποκριάτικο “Φιόγκος-πάρτι”. Πηγαίνοντας την παραμονή, για να βοηθήσω στις τελευταίες λεπτομέρειες, βρέθηκα πνιγμένη στους φιόγκους. Φιόγκοι στόλιζαν τα πόμολα, φιόγκοι συγκρατούσαν τις κουρτίνες, με φιόγκους ήταν στερεωμένα τα υφάσματα στις πολυθρόνες και τους καναπέδες, με φιόγκους ήταν διακοσμημένη η εσωτερική σκάλα. Όταν, πριν φύγω, μου έδειξε και τον τεράστιο φιόγκο που θα φορούσε στα μαλλιά της, ασορτί με τον φιόγκο που θα στερέωνε στα οπίσθιά της, πήρα την απόφασή μου. Η κρεατόπιτα με την οποία θα συνέδραμα στο μενού του πάρτι θα είχε φιογκάκια. Και ιδού:

Κρεατόπιτα με φιογκάκια

Υλικά:

  • ¼ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κιλό κρέας κιλότο σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • ¼ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
  • ¼ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 1 κουτί μικρό κρέμα γάλακτος
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κρόκος αυγού

Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας στο λάδι για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το λεμόνι και το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό.

Το διαλύουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα κομματάκια ζαμπόν, τον μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, την κεφαλογραβιέρα. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και 3-4 κουταλιές ζωμό από το βρασμένο κρέας και ανακατεύουμε το μείγμα καλά με ένα πιρούνι.

Κόβουμε κάθε φύλο σφολιάτας στη μέση και τα βάζουμε σε ταψιά ντυμένα με αντικολλητικό χαρτί. Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα μέρη και τα βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού σφολιάτας.

Κόβουμε τη σφολιάτα δεξιά και αριστερά από τη γέμιση σε επτά ίσα κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια δένουμε από πάνω σε φιόγκους.

Χτυπάμε το λάδι με το αυγό και αλείφουμε τις πίτες από πάνω.

Ψήνουμε στους 180-200 °C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'