Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με μια μους ξεχνιέμαι!

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςανανάς, μους

«Αναλαμβάνω το γλυκό», μου είπε η Ειρήνη όταν την πήρα τηλέφωνο να την καλέσω για φαγητό στο σπίτι. «Έχεις καμία προτίμηση; Όχι; Οκ! Θα φτιάξω μια μους ανανά!».

Photo: food-couture.com
Photo: food-couture.com

Την έφτιαξε, την έφερε και με την πρώτη κιόλας μπουκιά μου άνοιξε μια πύλη στον χρόνο! Ταξίδεψα πίσω, σε μια δεκαετία όπου τα αρχικά ΕΚΤ, ΔΝΤ και τα λοιπά δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα και πάντως δεν επηρέαζαν τη ζωή μας. Αντιθέτως, όταν η μαμά άνοιγε την κονσέρβα του ανανά, ψιλόκοβε το φρούτο και το ανακάτευε με την κρέμα, για να φτιάξει το μοντέρνο γλυκό εκείνης της εποχής, αυτό μάλιστα, μας επηρέαζε! Κυρίως γιατί έπρεπε να περιμένουμε να παγώσει - και, ξέρετε, τα παιδιά είναι πάντα ανυπόμονα... Είχα ν’ ακούσω και να γευτώ αυτό το ανάλαφρο και δροσερό γλυκό χρόνια πολλά. Και το χάρηκα μέχρι την τελευταία κουταλιά.

Μους ανανά

  • 1 μεσαία κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
  • ½ κιλό σαντιγί (είτε έτοιμη καλής ποιότητας, είτε κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί)
  • 4 κρόκοι αυγού
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 3 φύλλα ζελατίνας

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζεις τα φύλλα της ζελατίνας να μαλακώσουν. Μετράς 1 ποτήρι από τον χυμό ανανά της κονσέρβας, το βάζεις σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί και το βγάζεις από τη φωτιά. Στύβεις καλά τη μαλακωμένη ζελατίνα και την ρίχνεις στον ζεστό χυμό, ανακατεύεις καλά να διαλυθεί και αφήνεις τον χυμό να κρυώσει.

Ετοιμάζεις ένα μπαιν μαρί βάζοντας λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά. Σε ένα μπολ που εφαρμόζει στο στόμιο της κατσαρόλας, χωρίς όμως ο πάτος του ν’ ακουμπάει το βραστό νερό, βάζεις τους κρόκους με τη μια κουταλιά ζάχαρη, τους χτυπάς λίγο και ακουμπάς το μπολ στην κατσαρόλα με το νερό, χτυπώντας τα αυγά ασταμάτητα. («Στην εποχή της σαλμονέλας, μου είπε η Ειρήνη, θέλω να παστεριώνονται τα αυγά» κι εδώ που τα λέμε δίκιο έχει). Θέλει προσοχή, όμως, γιατί τα αυγά πρέπει να ζεσταθούν χωρίς να ψηθούν, άρα θέλουν συνεχές δυνατό χτύπημα - ένα μίξερ χειρός κάνει μια χαρά τη δουλειά. Όταν φουσκώσουν και ασπρίσουν, τα τραβάμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στα αυγά και ανακατεύουμε τον χυμό με τη ζελατίνα και με μαλακές κινήσεις ανακατεύουμε και τη σαντιγί. Ψιλοκόβουμε μερικές από τις φέτες του ανανά (κρατάμε κάποιες για να στολίσουμε το γλυκό μας) και ανακατεύουμε στην κρέμα τα κομματάκια του φρούτου. Μεταφέρουμε τη μους σε ένα ωραίο γυάλινο μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Όταν σταθεροποιηθεί, μπορούμε να την στολίσουμε με ολόκληρες φέτες ανανά, με μαρασκίνο ή με ροζέτες σαντιγί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'