Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Υπόγειοι θησαυροί ΙΙ: "ρίζες" φουρνιστές

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςχορτοφαγία, λαχανικά, πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, σελινόριζα, γλυκοπατάτες

Έγραψα τελευταία για την κρεμώδη χορτόσουπα με «ρίζες» που φτιάχνω τώρα, τον χειμώνα. Έχω κι άλλα να πω για τις ρίζες αυτές, με τις οποίες ασχολούμαι πολύ τελευταία. Και για να προλάβω αυτούς που δεν διάβασαν το προηγούμενο κομμάτι: όταν λέω «ρίζες», εννοώ τα λαχανικά εκείνα που μεγαλώνουν κάτω απ' τη γη και αποτελούσαν επί αιώνες τη βασική χειμωνιάτικη τροφή στα πιο ψυχρά μέρη. Μιλάω για πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, γλυκοπατάτες, ρέβες, ραπάνια, σελινόριζες και τα λιγότερο γνωστά σε μας πάρσνιπ και ρουταμπάγκα. Στο μαγείρεμα συνδυάζονται ωραία μαζί τους και άλλα που δεν είναι ρίζες: κολοκύθα, κυδώνι και κάστανα.

Παρεμπιπτόντως, ήθελα να αναφέρω ότι οι ρίζες είναι εκείνα τα λαχανικά που αξίζει να αγοράζετε βιολογικά αν είναι διαθέσιμα. Η διαφορά τιμής είναι μικρή αλλά η διαφορά από πλευράς υγείας είναι μεγάλη γιατί οι ρίζες συγκεντρώνουν και απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χημικών λιπασμάτων. Ένα πιάτο που έχει γίνει πολύ αγαπητό στο σπίτι μας, οι ρίζες ψητές στον φούρνο, μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με την περίσταση – ως κύριο πιάτο χορτοφαγικό, κύριο πιάτο μη χορτοφαγικό και ως συνοδευτικό κρέατος. Η βασική συνταγή είναι η ίδια. Δεν αναφέρω ποσότητες γιατί δεν έχουν σημασία.

Κύριο πιάτο χορτοφαγικό

Υλικά

  • ποικιλία από ρίζες, καθαρισμένες και κομμένες σε ισομεγέθη κομμάτια γύρω στο ενάμιση εκατοστό. Αν έχετε μεγάλη ποικιλία, δεν χρειάζεται να περιλάβετε πατάτες. Αν βάλετε κρεμμυδάκια του στιφάδου (που το συστήνω) ή shallot, ζεματίστε τα πρώτα και βγάλτε την εξωτερική φλούδα.
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας
  • χυμό ενός λεμονιού κι ενός πορτοκαλιού (Αν έχετε γλυκοπατάτες και κολοκύθα στο μίγμα παραλείψτε το πορτοκάλι μη γίνει πολύ γλυκό.)
  • λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • μερικά κλαράκια θυμάρι και δεντρολίβανο
  • αλατοπίπερο

Για την (προαιρετική) σάλτσα:

  • μισό φλιτζάνι σάλτσα σόγια
  • μισό φλιτζάνι μέλι
  • 2-3 κουταλιές καλό ξύδι ή χυμό λεμονιού

Οδηγίες

Ανακατέψτε καλά τα λαχανικά με το λάδι και τα μυρωδικά και βάλτε σε βαθύ ταψί. Δεν χρειάζεται να είναι σε μία στρώση. Προσθέστε τους χυμούς και αρκετό ζωμό σχεδόν να τα σκεπάσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για μία ως μιάμιση ώρα, ανακατεύοντας συχνά ώσπου να ροδίσουν και να καραμελώσουν καλά απ' όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμα, ποτίστε, αν θέλετε, με τη σάλτσα που έχετε φέρει σε βράση σε μικρό κατσαρολάκι.

Παραλλαγή με λίγο κρέας
Η συνταγή είναι η ίδια, μόνο που αντί για λάδι μαζί με τα λαχανικά ανακατεύετε χοντρό μπέικον ή παντσέτα κομμένα σε κυβάκια. Τα λαχανικά θα ψηθούν με το χοιρινό λίπος. Αν δείτε ότι δεν είναι αρκετό, προσθέστε και λίγο λάδι.

Παραλλαγή ως συνοδευτικό ψητού
Στο τέλος μπορείτε να ανακατέψετε μέρος της σάλτσας με τη σάλτσα του κρέατος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'