Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: της γιαγιάς οι κολοκυθοκεφτέδες

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκολοκύθα, κολοκυθοκεφτέδες

Η συνταγή που ετοίμασα γι' αυτή την εβδομάδα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα, επειδή είναι από τη γιαγιά μου την Αρχοντία. Από μικρή δεν είχα τη γλυκοκολοκύθα σε μεγάλη εκτίμηση παρόλο που υπάρχουν αρκετοί τρόποι να την εκμεταλλευτούμε μαγειρικά. Η γιαγιά, όμως, κάθε χρόνο που ήταν η εποχή της, έφτιαχνε τους καλύτερους κεφτέδες του κόσμου με πολύ λίγα υλικά και το καλό ήταν ότι ακόμη και παγωμένοι τρώγονταν με την ίδια όρεξη.

Όταν γύριζα από τη γειτονιά, σαν γνήσιο αγοροκόριτσο μετά από πολύωρο παιχνίδι έξω, στα χωράφια και τις αυλές, για να με «πιάσει» το φαγητό, όπως έλεγε, μου έκοβε μια τεράστια φέτα ψωμί και έλιωνε από πάνω 3 κεφτέδες. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα - πιστέψτε με - και αν φρυγανίσετε και το ψωμί, τότε ακόμη καλύτερα. Η γεύση τους έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη μου και πολύ χαίρομαι που το μοιράζομαι μαζί σας. 

Οι κίτρινοι κολοκυθοκεφτέδες

  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα χωρίς τα σπόρια και τον φλοιό
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. μυζήθρα ή φέτα
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι για το τηγάνισμα

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την κολοκύθα να μαλακώσει. Την στραγγίζουμε καλά και σε ένα μπολ την ανακατεύουμε με τον δυόσμο, το τυρί και αλατοπιπερώνουμε.

Αν το μείγμα μας είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να σφίξει. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'