Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αποκριάτικη τουρτοσαλάτα

της Αλέκας Κυφιώτη ΣυνταγέςΑπόκριες, σαλάτα, λαχανικά, μαγιονέζα

Την λέω «αποκριάτικη» γιατί είναι χρωματιστή σαν χαρτοπόλεμος και μεταμφιεσμένη σαν στολή τούρτας που την φοράει μια σαλάτα. Μοιάζει με γλυκό κι όμως είναι αλμυρή και την έφτιαξα στο “περούκα-πάρτι” που κάναμε κιόλας. Γιατί εμείς κάνουμε το αποκριάτικο πάρτι μας όχι στο τέλος του Τριωδίου, αλλά στην αρχή. Έτσι, για να διαφέρουμε.

Και δεν το κάνουμε με στολές, δεν ντυνόμαστε καμαριέρες, παπάδες ή πόρνες. Φοράμε περούκες, τις πιο ευφάνταστες που βρίσκουμε, μαγειρεύουμε, τρώμε, χορεύουμε, πίνουμε, γελάμε, τσακωνόμαστε για τα πολιτικά και φεύγουμε τις πρώτες πρωινές ώρες όλοι πολύ ευχαριστημένοι για τη χαρούμενη βραδιά που περάσαμε.

Υλικά

  • 3 μέτριες πατάτες
  • 3 μέτρια παντζάρια
  • 3 μέτρια καρότα
  • 4 αυγά
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 200 γραμμ. μαγιονέζα
  • 200 γραμμ. γιαούρτι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τυλίγουμε τα παντζάρια με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στον φούρνο. Καθαρίζουμε και βράζουμε τα καρότα. Βράζουμε τα αυγά σφιχτά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Καθαρίζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Καθαρίζουμε τα ψημένα παντζάρια και τα τρίβουμε επίσης στον χοντρό τρίφτη. Επαναλαμβάνουμε το τρίψιμο με τα καρότα.

Ψιλοκόβουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών με ένα μαχαίρι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι. Ήρθε η ώρα να μοντάρουμε την τουρτοσαλάτα. Σε μια φόρμα που ανοίγει από το πλάι βάζουμε τις πατάτες σε μια στρώση.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τρεις-τέσσερις κουταλιές από το μείγμα μαγιονέζας-γιαουρτιού απλώνοντάς το σε ολόκληρο το ταψί και πασπαλίζουμε με άνηθο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα παντζάρια, τα οποία επίσης αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε με μείγμα γιαουρτιού - μαγιονέζας και πασπαλίζουμε με άνηθο. Ακολουθούν τα καρότα, αλατοπίπερο, μείγμα γιαουρτιού-μαγιονέζας και τελειώνουμε με τα ψιλοτριμμένα αυγά.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την ανοίξουμε από το πλάι και την σερβίρουμε. Εγώ την κάνω από την προηγούμενη ημέρα. Αυτή τη φορά, επειδή είχα μόνο δύο ώρες στη διάθεσή μου μέχρι να την σερβίρω, την έβαλα και μισή περίπου ώρα στην κατάψυξη για να σφίξει και να κοπούν όμορφα τα κομμάτια. Έκανα και κάτι άλλο. Αντικατέστησα το κάτω μέρος της φόρμας με μια όμορφη πιατέλα.

Έτσι την σέρβιρα κατευθείαν βγάζοντας μόνο το στρογγυλό τσέρκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'