Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σαλάτα του «λιτού βίου»

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςφασόλια, φακές, ρεβίθια, σαλάτα

Η σημερινή συνταγή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τη διάθεσή μου να προσαρμοσθώ στις νέες διατροφικές απαιτήσεις της νέας εποχής. Έτσι έσπευσα, δίχως δεύτερη κουβέντα, να ετοιμάσω μια συνταγή - σαλάτα από όσπρια στη προκειμένη περίπτωση - που έχω την αμυδρή υποψία ότι μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στη λίστα του «λιτού βίου». Και αυτό γιατί είναι εύκολη στην εκτέλεσή της και κυρίως με «σεμνά και ταπεινά» υλικά της ελληνικής γης.

Φασόλια (3 διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων και μαυρομάτικα), φακές και ρεβίθια. Μάλιστα, για λόγους οικονομίας, το βράσιμο μπορεί να γίνει μια φορά και τα όσπρια να κρατηθούν στο ψυγείο. Με άλλα λόγια, εξοικονομούμε και χρόνο και χρήμα - και τα δύο πολύτιμα στις μέρες μας. Λοιπόν, τα 5 διαφορετικά υλικά - κρατώντας ισορροπίες και... συσχετισμούς - αναμειγνύονται πολύ καλά αν και με περισσή προσοχή και φροντίδα.

Προσθέτουμε το λαδολέμονο και ανακατεύουμε και πάλι. Δοκιμάζουμε κυρίως για το αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι, έτσι, για να νοστιμίσει λιγάκι παραπάνω. Στην συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (και το πράσινο μέρος του) αλλά και φρέσκο δυόσμο. Ο τελευταίος μαζί με το καλό ανακάτεμα των υλικών είναι και το μυστικό της συνταγής - το μυστικό και η τσαχπινιά της. Ο δυόσμος - αρκεί να είναι φρέσκος - έχει την δύναμη να ισορροπεί την αψάδα του κρεμμυδιού και να παρέχει μια ανεπίληπτη φρεσκάδα που διαρκεί στον ουρανίσκο μας για ώρες.

Υ.Γ.: Για όλους όσοι θα ήθελαν να παραβιάσουν τους όρους και τους κανόνες του «λιτού βίου», θα πρότεινα αντί για ένα λεμονάκι μυρωδάτο από την ελληνική γη να χρησιμοποιήσουν χυμό από μοσχολέμονο (το εισαγόμενο λάιμ) και να προσθέσουν στο μείγμα και κρέμα λευκού βαλσαμικού με λεμόνι και πορτοκάλι. Πάντως, αν θέλετε να φθάσετε στα όρια της... ποινικής ευθύνης, μπορείτε να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε τα όσπρια με αφρό αλατιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'