Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λονδίνο: για φάβα και χταπόδι στο "Κελάρι"

του Δημήτρη Μπούτου Λονδίνο, ελληνικά προϊόντα, ελληνική κουζίνα, εστιατόρια

Το e-mail που έλαβα κάτι παραπάνω από ενθουσιώδες: «μακράν η καλύτερη φάβα και σπανακόπιτα που έχω δοκιμάσει εδώ στα ξένα!». Έτσι περιέγραφε η εν Λονδίνω φίλη τα πιάτα του Greek Larder (= ελληνικό κελάρι) που βρίσκεται στο King's Cross κοντά στον ομώνυμο, κομβικό για την πόλη, σιδηροδρομικό σταθμό. Της ζήτησα δεύτερη επίσκεψη και αναλυτικό ραπόρτο.

Εστιατόριο με κατά βάση ελληνικά πιάτα που "τρέχει" από τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και έχει ενθουσιάσει Έλληνες και μη. Η ιδέα ανήκει σε δύο από τους πλέον έμπειρους του χώρου: τον περιλάλητο σεφ Θεόδωρο Κυριακού, ιθύνοντα νου του εμβληματικού εστιατορίου the Real Geek που πρωτολειτούργησε στο Λονδίνο το 1999, και τον επιχειρηματία Πάνο Μανουηλίδη. Το μενού του Greek Larder γεμάτο από τυπικά ελληνικά φαγητά με κάμποσες μαγειρικές τσαχπινιές και προσεγμένο σερβίρισμα. Όλα ετοιμάζονται επί τόπου, με τους πάγκους και τις κατσαρόλες σε κοινή θέα, επιτρέποντάς σου να κλέβεις ματιές καθ' όλη την ετοιμασία του γεύματος.

Photo: heroineinheels@Flickr
Photo: heroineinheels@Flickr

Έχει απ' όλα τα καλά: για πρωινό τα κλασικά σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί, νησιώτικο σφουγγάτο, σπανακόπιτα ελαφριά σε ρολό, γιαούρτι με από πάνω φυστίκια και κανέλα ή κόλυβα. Και φυσικά χυμούς και καφέδες όλων των λογιών. Τιμές λογικές, τίποτα δεν κοστίζει πάνω από 5 λίρες.

Photo: heroineinheels@Flickr
Photo: heroineinheels@Flickr

Με κάτι παραπάνω, με 7 ή 8 λίρες, προς το μεσημέρι διαλέγεις ανάμεσα σε κεφαλοτύρι σαγανάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ταραμοσαλάτα, λουκάνικο με μελιτζανοσαλάτα, φάβα με χταπόδι, ντολμαδάκια, παστουρμά και σύγγλινο. Και έπεται το βαρύ πυροβολικό, μοσχαράκι κατσαρόλας με κολοκύθα, σουβλάκι με λουκάνικο, τζατζίκι και ντομάτα και από δίπλα χόρτα ή πατάτες τηγανητές.

Photo: heroineinheels@Flickr
Photo: heroineinheels@Flickr

Ε, και για κλείσιμο; εκδοχή Cheesecake από μανούρι και κυδώνια, μπακλαβάς με παγωτό ή κυδωνόπαστο, όλα από 3 ως 5 λίρες. Με περίπου 15 λίρες, 20 δηλαδή ευρώ, έχεις φάει ωραιότατα. Πέρα από τους ενθουσιασμένους με το φαγητό και την ατμόσφαιρα φίλους, μια βόλτα σε γαστρονομικά και ταξιδιωτικά ερασιτεχνικά blogs με έπεισε πως ως εστιατόριο συγκαταλέγεται στους καλύτερους πρεσβευτές μας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ανοιχτό από το πρωί ως το βράδυ, με τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά (κτήμα Σκούρα, Καρανίκας και Παπαγιαννάκου μεταξύ άλλων) αλλά και τα σαββατοκύριακα για το σύνηθες brunch με ευφάνταστες ομελέτες και κάμποσα ελληνικά τυριά. Ο πλήρης κατάλογός του εδώ.

Όσα δεν δοκιμάσεις εκεί, μπορείς να τα χαρείς κατ' οίκον, αφού σε ωραία σακουλάκια πωλούνται όσπρια, φασόλια, φάβα και ρεβύθια. Αλλά και παστέλια, ρίγανη, ελαιόλαδο και ελιές, τσάι του βουνού και δίκταμο. Μικροί έλληνες παραγωγοί, παραδοσιακά καλούδια σε έναν χώρο καλαίσθητο, φωτεινό, άνετο και ελκυστικό, χωρίς το αγχωτικό στριμωξίδι πολλών bar restaurants που για να σηκωθείς πρέπει να αναστατώσεις άλλους πέντε. Τα πιάτα με λαχανικά αλλάζουν σύμφωνα με τις εποχές, η γκάμα του πλουτίζει συνεχώς και ανανεώνεται. 

Φίνα λύση για τους βιαστικούς και πεινασμένους, αφού στα γρήγορα ετοιμάζονται lunch boxes, πακέτα με φρεσκομαγειρεμένα πλήρη γεύματα: γίγαντες με φέτα, αγκινάρες ψητές και τζατζίκι, ντολμαδάκια με ταραμοσαλάτα και φάβα ή ρεβιθόσουπα με στραγγιστό γιαούρτι - το ακριβότερο από αυτά κοστίζει 6,5 λίρες. Και από δίπλα το καθιερωμένο ψωμάκι, για να μη ξεχνιόμαστε.

Πέρα από τα νόστιμα πιάτα, συχνά οργανώνονται βραδιές γευσιγνωσίας με ελληνικά κρασιά και ελληνότροπη μουσική, το Κελάρι έτσι μετατρέπεται σε κεφάτο στέκι της περιοχής.
Επισκέπτες του Λονδίνου ή διαμένοντες θα βρουν αναλυτικές πληροφορίες, περιγραφές για τα φαγητά και οδηγίες για να φτάσουν εκεί στην επίσημη σελίδα του, www.thegreeklarder.co.uk.

[Φωτογραφίες φαγητών από το blog heroineinheels.com]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'