Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: τηγανίτες ή κουταλίτες

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςτηγανίτες, κρητική κουζίνα, μέλι

Οι τηγανίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μου αναμνήσεων, όπως και στους περισσότερους από εσάς φαντάζομαι. Οι παραλλαγές πολλές, με πορτοκάλι ή λεμόνι, με μαγιά ή χωρίς, με πετιμέζι, μέλι ή ζάχαρη και κανέλα, όπως και να τις φτιάξουμε, αυτές οι χρυσές ζυμένιες μπουκίτσες είναι πεντανόστιμες! Τις προάλλες έφτιαξε ένα ολόκληρο πιάτο μια οικογενειακή μας φίλη και φυσικά τους σερβίραμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι. Η αλήθεια είναι πως προτιμούσαμε πετιμέζι αλλά φάγαμε πόρτα από τη γιαγιά που το φυλάει, λέει, για τα εγγόνια της όταν θα αρρωστήσουν και θα έχουν βήχα! Ο χρόνος ετοιμασίας τους είναι πάρα πολύ σύντομος, η συνταγή αρκετά εύκολη γιατί με τα γλυκά, ξέρετε, δεν τα πάω και πολύ καλά... και φυσικά η γεύση και η νοστιμιά τους παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη στον χρόνο. Παραδοσιακές και πολυαγαπημένες τηγανίτες, λοιπόν, και αν δεν το έχετε προσπαθήσει μέχρι τώρα, δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και τους μικρούς μας φίλους να γνωριστούν με αυτή τη λιχουδιά.

Τηγανίτες ή κουταλίτες με θυμαρίσιο μέλι

Υλικά - Για περίπου 20 ως 25 τεμάχια

  • 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • μισό φακελάκι μαγιά
  • χυμό απο μισό λεμόνι
  • χλιαρό νερό

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στη μέση για να βάλουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά. Σειρά έχει το λεμόνι και το χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρευστο χυλό, όπως για τους λουκουμάδες φανταστείτε.

Τον αφήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει και έτοιμος! Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και με ένα κουτάλι της σούπας τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά μέχρι να ροδίσουν.

Ανά διαστήματα να βουτάτε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό για να μη κολλάει το μείγμα πάνω. Σερβίρονται με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'