Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ετοιμαστείτε για κλάδεμα: τριανταφυλλιές

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουκλάδεμα, τριανταφυλλιές, κήπος, βεράντα

Η τριανταφυλλιά, η βασίλισσα των λουλουδιών, διαθέτει από τα πιο όμορφα άνθη με σαγηνευτικό άρωμα και αντοχή στον χρόνο! Ως βασίλισσα και γόησσα, για να παραμείνει όμορφη και υγιής, χρειάζεται τις περιποιήσεις της, δηλαδή ένα καλό κλάδεμα στο τέλος κάθε εποχής με πιο σημαντικό το κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα.

Photo: wikihow.com
Photo: wikihow.com

Πριν αρχίσουμε το κλάδεμα της θαμνώδους τριανταφυλλιάς μας (όπως και σε κάθε φυτό), φοράμε πάντα γάντια, ακονίζουμε τις λεπίδες του κλαδευτηριού και τις καθαρίζουμε καλά με οινόπνευμα.

Photo: wikihow.com
Photo: wikihow.com

Ξεκινάμε: γενικά πρέπει να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε κλαδιά είναι γερασμένα ή ξεραμένα, αυτά που μοιάζουν άρρωστα και όσα είναι μικρότερα του εκατοστού για να εγγυηθούμε την ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού μας.

Photo: wikihow.com
Photo: wikihow.com

Ο δεύτερος λόγος που γίνεται το κλάδεμα είναι για να δημιουργήσουμε καλό αερισμό ανάμεσα στα φύλλα, για να τα προστατέψουμε από προσβολές και έντομα. Επομένως πρέπει να κλαδεύουμε και τα κλαδιά που συγκλίνουν μεταξύ τους, θυσιάζοντας πάντα αυτό που έχει μεγαλύτερη φορά προς το κέντρο του φυτού ή αλλιώς το πιο αδύναμο από τα δύο.

Photo: anthorama.gr
Photo: anthorama.gr

Ένας άλλος τρόπος κλαδέματος, λίγο αυστηρός αλλά αρκετά εύκολος και αποτελεσματικός, είναι να κλαδέψουμε από τη βάση της τριανταφυλλιάς μας όλα τα κλαδιά αφήνοντας μόνο τα τρία με πέντε πιο υγιή με αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτά τα κλαδιά, στη συνέχεια, θα τα κλαδέψουμε μισό εκατοστό πάνω από τον τρίτο οφθαλμό (μάτι) που σχηματίζουν.

Photo: FennelandFern@Flickr
Photo: FennelandFern@Flickr

Κλαδεύουμε πάντα σε γωνία 45 μοιρών σε σχέση με το κλαδί και πάντα κόβουμε καλά με καθαρή οπή χωρίς να ζορίσουμε το φυτό καθώς το κόβουμε. Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται από αρχές Φεβρουαρίου για τις νότιες περιοχές και τέλη Φεβρουαρίου για τις βόρειες. Επίσης μπορούμε να κλαδέψουμε ελαφριά, δηλαδή το 1/3 του φυτού, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο ώστε να δώσουμε ακόμα περισσότερη ανάπτυξη και άνθιση στην τριανταφυλλιά μας.

Photo: wikihow.com
Photo: wikihow.com

Για την ασφάλεια του φυτού από μολύνσεις είναι προτιμότερο να κλαδέψουμε μια μέρα που δεν προβλέπεται βροχή για τις επόμενες 2-3 ημέρες και καλύτερα τις πρωινές ώρες ώστε να έχει ξεραθεί η πληγή μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι, μπορούμε να ψεκάσουμε τα σημεία που κλαδέψαμε με χαλκούχο μυκητοκτόνο, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς μπορεί να μοιάζει περίπλοκο και προκλητικό. Αλλά τα οφέλη του είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του φυτού και με τη σωστή παρατήρηση θα μάθουμε το κλάδεμα που προτιμά η κάθε τριανταφυλλιά μας. Έτσι κάθε χρόνο βελτιώνουμε την τεχνική και επομένως την ομορφιά του φυτού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'