Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καπνιστή πέστροφα μπουκιά και συγχώριο

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςπέστροφα

Το βασικό ερέθισμα για τη σημερινή μας συνταγή ήταν η “πρώτη ύλη”: Μια πέστροφα και τι πέστροφα... Η καταγωγή της από ένα ορεινό χωριό της Λακωνίας, το Καστόρι. Μεγαλωμένη στα καθαρά πηγαία νερά του Αγίου Μάμμα – εκεί βρίσκονται από το 1969 οι εγκαταστάσεις μιας οικογενειακής επιχείρησης, της G-Fish. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις τα μέλη της οικογένειας Γεροντίδη – οι ιδιοκτήτες της παραγωγικής μονάδας που εκτός από πέστροφα εκτρέφει και σολoμούς - , χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος με ξύλο οξιάς, μας παραδίδουν προς κατανάλωση μια καπνιστή πέστροφα μπουκιά και συγχώριο!

Επέλεξα να συνοδεύσω το φαγητό μου - ένα ελαφρύ καθημερινό γεύμα για πολυάσχολους άνδρες της ηλικίας μου - χωρίς να το φορτώσω με περιττά καλούδια. Μια πρασινάδα για βάση και μια άσπρη σάλτσα για τσαχπινιά. Για τη δική μου πρασινάδα επέλεξα, μεταξύ άλλων, ρόκα, φύλλα από baby σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο φινόκιο, άνηθο και μάραθο. Όσο για την άσπρη σάλτσα, ανακάτεψα στο μπλέντερ στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μανούρι, λίγο κρύο γάλα χαμηλών λιπαρών, άνηθο και μάραθο και πρόσθεσα στο τέλος και δύο κουταλάκια από το Skinos, ένα εξαιρετικό απόσταγμα μαστίχας Χίου.

Όταν έφτασε η ώρα του πιάτου, δεν χρειάσθηκαν και πολλά... Η πρασινάδα μας έδωσε την απαραίτητη βάση και πάνω εκεί τοποθετήθηκαν κομμένο στη μέση το ένα από τα δύο κομμάτια της πέστροφας που βρίσκονται στη συσκευασία. Μια επίστρωση με την άσπρη σάλτσα στα δύο κομμάτια της πέστροφας είναι προφανώς ευπρόσδεκτη μαζί με ένα μείγμα τριμμένου αμύγδαλου και φουντουκιού. Στο τέλος, αρκεί λίγο καλό ελαιόλαδο και άφθονο ροζ πιπέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'