Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το υπέρ θερμαντικό: αυγά ψητά με σάλτσα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςαυγά, ντομάτα, μπαχαρικά, φούρνος

Δεν πρόκειται τόσο για συνταγή, όσο για αίσθηση: αυγό ψημένο με τις κριτσανιστές άκρες του να μπερδεύονται μέσα σε σπιρτάτη σάλτσα ντομάτας και το τυρί να λιώνει όσο ανακατώνεις με το πηρούνι, κάνοντας τις μπουκιές όλο και πιο αλμυρές, να μη χορταίνεις να βουτάς ψωμί. Τελευταία καθιερώθηκε ως γιατροσόφι μου για να τονωθούν οι κουρασμένοι, να στηλωθούν οι ξενύχτες... Στο σπίτι, όσο το κρύο καλά κρατεί, μέρα παρά μέρα το ετοιμάζουμε. Αν υπάρχει κάποιο μυστικό, αυτό είναι η πικάντικη, καυτερή σάλτσα. Μπόλικα μπαχαρικά, ρίγανη, κύμινο, πιπέρια και κανέλα, λίγο απ’ όλα, για να πάρει γεύση έντονη και μετά αυγό και τυρί για να σε χορτάσουν. Και για πρωινό κάνει και για μεσημεριανό και για βραδινό. Αυξομειώνοντας ποσότητες - ε, διπλή δόση το μεσημέρι - χορταίνει και ευφραίνει, όπως λέει και η Μαρία Τσέκου στην μπροκολόσουπα.

Photo: afoodiesquest.blogspot.gr
Photo: afoodiesquest.blogspot.gr

Υλικά για έναν - πολλαπλασιάστε αναλόγως:

  • 1 ή 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι (250 ml) έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή ½ (125 ml) φλιτζάνι ντομάτα χοντροτριμμένη στον τρίφτη 
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο λάδι ή βούτυρο
  • 3 κ.γ. μπαχαρικά: κανέλα, πάπρικα, κύμινο, καυτερό πιπέρι
  • μία μυτιά αλάτι
  • 2-3 φύλλα ή 1 κ.γ. βασιλικό ξερό 
  • λίγο αλμυρό τυρί σε φλοίδες

Αν έχουμε ήδη έτοιμη τη σάλτσα ντομάτας, η διαδικασία συντομεύει. Αν όχι, δεν θα μας πάρει πολύ: σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι ή βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί αρκετά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει ή να ροδίσει, αναλόγως τα γούστα μας.

Σειρά έχουν τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και το σκόρδο τριμμένο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας μέχρι να προκύψει μια πρόχειρη σάλτσα που δένει γρήγορα. Βασιλικός τώρα και αλάτι. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βρίσκουμε ένα μικρό πυρέξ. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, την αδειάζουμε στο πυρέξ - θέλουμε να είναι πηχτή, οπότε αν έχει πολλά υγρά την στραγγίζουμε μεταφέροντάς την στο πυρέξ με τρυπητή κουτάλα ενώ από κάτω κρατάμε ένα πιάτο για τα υγρά που θα φύγουν.

Σπάμε ένα ή δύο αυγά από πάνω της, ρίχνουμε και τις φλοίδες με το τυρί, έξτρα μπαχαρικά, αν θέλουμε, και φουρνίζουμε για 6 λεπτά ή ώσπου τα αυγά να ψηθούν όσο μας αρέσει. Θα φτιάξουν κρούστα μαλακή αλλά λιμπιστερή, έτοιμη να βυθιστεί. Εναλλακτικά μπορούμε να σπάσουμε το αυγό μέσα στο ίδιο κατσαρολάκι και να μαγειρευτεί εκεί, μαζί με τη σάλτσα. Εξίσου γευστικό, όχι όμως το ίδιο ελκυστικό στο μάτι.

Photo: afoodiesquest.blogspot.gr
Photo: afoodiesquest.blogspot.gr

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ζεστό, οπωσδήποτε μαζί με 3-4 φέτες φρέσκο ψωμί - η “βουτιά” είναι το παν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'