Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πες το κι έγινε: ο πιο γρήγορος κορμός

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμπισκότα, σαντιγί, ψυγείο

Από υπερβάλλοντα ζήλο (για να μη πω λαιμαργία) οι γιορτές άφησαν πίσω τους ένα κάρο μπισκότα. Οι μέρες πέρασαν, τα μπισκότα σκλήρυναν ή έσπασαν και κανείς δεν λέει να τα πειράξει, στέκονται στις πιατέλες αναξιοποίητα. Μέχρι χθες, γιατί μόλις εντόπισα στο υπεράνω συστάσεων food52.com την πιο εύκολη και γρήγορη ιδέα για να μη χαθούν άδοξα: Icebox cake, ένα από τα απλούστερα γλυκίσματα ψυγείου όπου μπισκότα κάθε λογής ενώνονται με σαντιγί, σχηματίζουν πύργους ή κυλίνδρους και καλύπτονται με κρέμα. Ενδείκνυται και για εκκαθάριση ντουλαπιού: βρείτε όλα τα μισοάδεια πακέτα μπισκότων και απλώστε τα στον πάγκο. Μέσα σε είκοσι λεπτά έχεις έτοιμο γλυκό μεταξύ τούρτας και κέικ, αφράτο και ελαφρύ, ακολουθώντας τα παρακάτω 5 βήματα.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Τα μόνα αναγκαία υλικά:

  • 1 πακέτο μεγάλα μπισκότα, βουτύρου ή σοκολατένια, απλά ή γεμιστά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • ένα πακέτο κρέμα γάκακτος (περίπου 250 ml)

Βάζουμε για 10 λεπτά ένα άνετο μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη. Μόλις κρυώσει αρκετά, αδειάζουμε σε αυτό μπόλικη, όλη, την κρέμα γάλακτος, δύο κουταλιές της σούπας άχνη και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός ή, οι πιο υπομονετικοί, με τον αυγοδάρτη αρκετά δυνατά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να σχηματιστεί σαντιγί. Μπορούμε να προσθέσουμε έναν λοβό βανίλιας, αν διαθέτουμε, λίγες σταγόνες μπράντι ή λίγο ξύσμα λεμονιού.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Με την παγωμένη σαντιγί και τα μπισκότα ετοιμάζουμε έναν κύλινδρο πάνω σε μεγάλη πιατέλα ή ξύλο κοπής: φτιάχνουμε σάντουιτς (μπισκότο πάνω, μπισκότο κάτω, στη μέση κρέμα) και τα ενώνουμε όπως στη φωτογραφία, μέχρι να πάρουν το σχήμα του κορμού.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπισκότα, φτιάχνοντας ίσως πολλούς μικρότερους κορμούς, για να χωρέσουν καλύτερα στην πιατέλα.

Αν θέλουμε, πριν αρχίσουμε την κατασκευή, βουτάμε τα μπισκότα σε γάλα, καφέ φίλτρου ή εσπρέσο που έχουμε ετοιμάσει στα πεταχτά όσο το μπολ παγώνει στην κατάψυξη. Έτσι θα μαλακώσουν πιο γρήγορα και θα είναι σίγουρα πιο γευστικά. Αν μας βρίσκονται ή περίσσεψαν μπισκότα γεμιστά, τα αδειάζουμε από τη γέμισή τους (ναι, ή την τρώμε) και τα χρησιμοποιούμε ως απλά.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Μόλις ο κορμός ή οι κορμοί είναι έτοιμοι, τους καλύπτουμε από όλες τις πλευρές με σαντιγί και την στρώνουμε πρόχειρα. Σκεπάζουμε το γλυκό μαλακά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ως 5 ώρες - ακόμα καλύτερα αν μείνει όλη νύχτα. Η σαντιγί θα παγώσει και θα μετατραπεί σε αφράτη κρέμα. Λίγο πριν το κόψιμο και το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με ό,τι μας κάνει κέφι: τριμμένο μπισκότο, κομμάτια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Τα μπισκότα θα μαλακώσουν αρκετά όλες αυτές τις ώρες, όμως το βούτηγμά τους σε γάλα πριν ενωθούν σε κορμό θα εξασφαλίσει αβίαστο κόψιμο και γενναίες πηρουνιές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'