Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Δεν τρώω φακές που να σκάσεις!

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςφακές, λάχανο, σαλάτα

Αν σας λέει αυτήν την, χρόνια τώρα, αγαπημένη μου ατάκα, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να προσφέρετε στο σκασμένο σας την παρακάτω σαλάτα.

Photo: shaanthz.wordpress.com
Photo: shaanthz.wordpress.com

Υλικά:

  • ¼ λάχανο άσπρο ή κόκκινο λεπτοκομμένο
  • 1 φλυτζ. φακή βρασμένη
  • 2 ραπανάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές σε ξύδι (κομμένες σε μικρά κομματάκια)
  • 5-6 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα (κομμένη σε μικρά κομματάκια)
  • 2 καρότα τριμμένα από την χοντρή πλευρά
  • μισό αγγούρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φακή προσθέτοντας στο νερό δυο φύλλα δάφνης, μια σκελίδα σκόρδο και αλάτι. Μόλις μαλακώσει, χωρίς να λιώσει, την σουρώνουμε. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το λάχανο, τα ραπανάκια, το αγγούρι, τις πιπεριές, τη ντομάτα, τρίβουμε το καρότο.

Ανακατεύουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα τα υλικά μας όλα μαζί, προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο λάδι, αλάτι, πιπέρι και όσο ξύδι μπαλσάμικο αντέχουμε.

* Θερμή παράκληση: Μη σερβίρετε τυρί μαζί με τις φακές. Το ασβέστιο δεσμεύει τον σίδηρο και ο κόπος σας να ξεχλωμιάσει το σκασμένο σας πάει χαμένος... λέει η μαμά μου!

** Αν έχετε όρεξη, παίρνετε μια φέτα ψωμί του τοστ, την κόβετε σε κυβάκια και την περνάτε από το τηγάνι με λίγο βούτυρο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Φτιάχνετε τα δικά σας κρουτόν – χωρίς συντηρητικά - δηλαδή, τα προσθέτετε στη σαλάτα και μετά απολαμβάνετε τα δοντάκια του να κάνουν «κρίτσι κρίτσι» και «χρατς χρουτς».

Όταν αδειάσει το πιάτο, του δίνετε ένα φιλί στη μούρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'