Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μετά τους κουραμπιέδες: σούπα με πράσα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, πράσο

Επειδή την εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσα τα περισσότερα επεισόδια υπνοβασίας με στόχο και έπαθλο κουραμπιέδες, μελομακάρονα, μπακλαβάδες και τσουρέκια, σας καλώ άπαντες να σωφρονιστούμε καθότι τα ξεχειλωμένα κορμιά επιτείνουν την κατάθλιψη. Πράσα φτηνά και καλά, πράσα αρωματικά και βελουδένιας υφής, πράσα εύκολα στην παρασκευή. Ο θρύλος λέει ότι εκεί οφείλουν οι Γαλλίδες τα λεπτά κομψά κορμιά τους (διουρητικά γαρ) που τους επιτρέπουν μετά από μια πρασόσουπα να επιδίδονται σε ακόλαστα δείπνα. Η δε Ιστορία ότι τα πράσα ήταν αγαπημένο έδεσμα του Νέρονα καθότι τον έκαναν καλικέλαδο.

Photo: bbcgoodfood.com
Photo: bbcgoodfood.com

Ιδού η αγαπημένη μου σούπα:

Σούπα με πράσα 

  • 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα πράσα και 1 για τα μανιτάρια
  • 3 - 4 πράσα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες χοντρές
  • 1 πατάτα κομμένη σε κύβους
  • ½ μικρή σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη μικρά κομμάτια
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί καλό
  • 1 λίτρο ζωμό σπιτικό ή 1 λίτρο νερό (ζεστά)
  • μια γενναία χούφτα μανιτάρια φρέσκα όποια ποικιλία θέλουμε κομμένα λεπτά φετάκια (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 - 3 κουταλιές γιαούρτι πλήρες

Πρόκειται για έδεσμα που ετοιμάζεται τάχιστα, χωρίς πολλή φροντίδα κι εντούτοις δεν είναι προχειράντζα. 

Ζεσταίνω 3 κουταλιές λάδι λάδι σε βαριά κατσαρόλα. Εκεί μέσα ξανθίζω τα πράσα, την πατάτα και τη σελινόριζα (όλα κομμένα). Μόλις ψιλοπάρουν χρώμα, σβήνω με το κρασί, μια - δυο βράσεις και προσθέτω τον ζωμό ή το νερό, ζεστά. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και βράζω για 20 λεπτά περίπου. Αλάτι, πιπέρι. Περνάω όλα τα λαχανικά από τον μύλο ή τα λιώνω μέσα στην κατσαρόλα με το λεγόμενο «μπαστούνι».

Όσο βράζει η σούπα, σε δυνατή φωτιά, στη μία κουταλιά ελαιόλαδο ρίχνω τα μανιτάρια. Παίρνουν χρώμα, πίνουν το νερό τους, αλάτι και πιπέρι – έτοιμα. Σερβίρω σε κάθε πιάτο σούπα στολίζω την επιφάνεια με μανιτάρια και στο κέντρο μια κουταλίτσα  γιαούρτι. (Αντί για μανιτάρια μπορείτε να βάλτε τσιτσιριστά λαρδάκια αλλά τότε αγγίζετε άλλη αμαρτωλή περιοχή, που είπαμε να εγκαταλείψουμε). Και βεβαίως μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τα μανιτάρια και απλώς να πασπαλίσετε με όποιο μυριστικό σας κάνει κέφι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'