Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: γουρουνόπουλο στα λεμονόφυλλα

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςγουρουνόπουλο, κρητική κουζίνα

Το γουρουνόπουλο είναι στα φόρτε του αυτές τις μέρες και για πρώτη συνταγή του χρόνου λέω να μαγειρέψουμε κάτι απλό και μοσχοβολιστό. Τα υλικά λιγοστά και το μυστικό είναι η μαρινάδα που το αφήνουμε για 3 ώρες αλλά και το στρώμα από λεμονόφυλλα που ψήνεται για άλλες τρεις μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δυο πλευρές. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μπούτι ολόκληρο ή και μπροστινό μέρος, με το δέρμα του πάντα. Συνοδεύεται άριστα με πατάτες τηγανητές ή ρύζι και πράσινη σαλάτα. Σας στέλνω τις ευχές μου για το νέο έτος και κυρίως υγεία και αγάπη!

Γουρουνόπουλο για τους λάτρεις του λεμονιού
Υλικά

  • το μπροστινό μέρος από ένα γουρουνόπουλο με το δέρμα του, κομμένο σε μερίδες
  • χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ½ ποτήρι λάδι
  • μπόλικα λεμονόφυλλα

Πλένουμε το γουρουνόπουλο και το στραγγίζουμε καλά. Το αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και τον χυμό λεμονιού και για αρκετή ώρα το τρίβουμε καλά να μαριναριστεί παντού και το αφήνουμε στο ψυγείο για  3 ώρες. Πηγαίνουμε για τη σιέστα μας τη μεσημεριανή και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας το λάδι.

Στρώνουμε τα λεμονόφυλλα στο ταψί μας και απλώνουμε το γουρουνόπουλο με το δέρμα προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στο τέρμα και χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς για 2-3 ώρες περίπου. 

Ένα μισάωρο πριν, το αναποδογυρίζουμε για να ροδίσει η πέτσα. Σερβίρεται ζεστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'