Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με μεζεδάκια υποδεχόμαστε το νέο χρόνο

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςμεζεδάκια, τυριά, ξερά δαμάσκηνα, ροκφόρ, σολομός

Να έρθουν οι φίλοι, αλλά να μην κουραστεί κανείς. Γίνεται;

Κι έρχεται η στιγμή που δεν αντέχεις άλλο μαγείρεμα. Θέλεις να έρθουν οι φίλοι για ένα ποτήρι κρασί αλλά δεν θέλεις να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα. Θέλεις να τσιμπήσετε κάτι λίγο, όχι κανονικό φαγητό, αλλά δεν θέλεις τα ετοιματζίδικα. Κατ' ευθείαν λοιπόν στο σούπερ μάρκετ για λίγο καπνιστό σολομό, λίγα δαμάσκηνα, ένα κομμάτι ροκφόρ, ένα κουτί καμαμπέρ, μια κονσέρβα με καρδιές αγκινάρας. Σε λιγότερο από μισή ώρα θα έχετε έτοιμα τα πιο εύκολα και νόστιμα amuse bouche, finger food ή όπως αλλιώς λένε σήμερα αυτά που οι μαμάδες μας τα λέγανε "περαστά" για το ποτό.

photo: semiswede.com
photo: semiswede.com

Κόψτε στη μέση ένα ξερό δαμάσκηνο χωρίς κουκούτσι και γεμίστε το με λίγο ροκφόρ ή μπλου τσιζ. Τυλίξτε σφιχτά το δαμάσκηνο με μισή φέτα μπέικον και στερεώσετε το με μια οδοντογλυφίδα. Συνεχίστε με όσα δαμάσκηνα θέλετε και βάλτε τα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μισή ώρα περίπου, μέχρι το μπέικον να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό. Στα μισά, γυρίστε τα μια φορά να ψηθούν ομοιόμορφα.

Photo: belleaukitchen.com
Photo: belleaukitchen.com

Και μια και ο φούρνος είναι ζεστός, ευκαιρία για ένα σούπερ γιορτινό πιάτο που δεν απαιτεί κανέναν κόπο: Αγοράστε ένα καμαμπέρ, αυτό στο στρογγυλό ξύλινο κουτί. Βγάλτε το περιτύλιγμα του τυριού (συνήθως είναι πλαστικό) και ξαναβάλτε το στο ξύλινο κουτί. Χαράξτε έναν σταυρό στην επιφάνεια του τυριού και ψήστε το για περίπου 20 λεπτά στους 180° μέχρι το τυρί να λιώσει και να γίνει σαν ντιπ. Σερβίρετε μαζί με το κουτί του, πάνω σε ένα ξύλο, με κράκερς και ένα μπολάκι με μαρμελάδα φράουλα ή μέλι.

Photo:citywifecountrylife.com
Photo:citywifecountrylife.com

Όσο περιμένετε να βγουν αυτά από τον φούρνο, ανοίγετε μια κονσέρβα με καρδιές αγκινάρας, τις στραγγίζετε καλά και τις κόβετε στη μέση. Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψί και βάζετε τις αγκινάρες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Σε ένα μπολ ανακατεύετε μια χούφτα τριμμένη φρυγανιά με 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και βάζετε λίγο από αυτό το μίγμα σε κάθε αγκινάρα. Τις ψήνετε στο γκριλ 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και τις σερβίρετε με λίγες σταγόνες λεμόνι.

Photo: mykitchenantics.com
Photo: mykitchenantics.com

Από τα πιο εντυπωσιακά και πιο εύκολα να γίνουν: Παίρνετε μαύρο ψωμί για τοστ χωρίς κόρα και με τον πλάστη το ανοίγετε να γίνει όσο πιο λεπτό γίνεται. Ισιώνετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις άκρες και αλείφετε όλη την επιφάνεια με μαλακό ανθότυρο στο οποίο έχετε ανακατέψει αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο. Από πάνω απλώνετε μια φέτα καπνιστό σολομό και τυλίγετε το ψωμί σφιχτά σε ρολό. Τυλίγετε και το ρολό σε μεμβράνη για να μην ανοίξει και το βάζετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το σχήμα του. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από τη μεμβράνη και με το κοφτερό σας μαχαίρι το κόβετε σε χοντρούτσικες φέτες.

photo: abeautifulmess.com
photo: abeautifulmess.com

Το πιο δροσερό το άφησα για το τέλος. Βάλτε στο μπλεντεράκι 3-4 φέτες καπνιστό σολομό, γύρω στα 200 γραμμάρια ανθότυρο, μισό ματσάκι άνηθο, τον χυμό από μισό λεμόνι και αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Κόβετε ένα αγγούρι σε φετούλες, τις αραδιάζετε σε μια πιατέλα και πάνω σε κάθε φέτα βάζετε λίγη από τη μους σολομού. Γαρνίρετε με λίγο μπρικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'