Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοπάνα στην κουζίνα για τις γιορτές: Καστανόσουπα

του Νικόλα Γιατρομανωλάκη Συνταγέςσούπα, κάστανα, Χριστούγεννα

Τα κάστανα είναι για εμένα άρρηκτα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα. Όταν ήμουν μικρός, βάζαμε με τον παππού μου χαραγμένα κάστανα στο τζάκι, περιμέναμε να ανοίξουν και μετά τα τραβούσα ανυπόμονα από την φωτιά και ενώ ακόμα έκαιγαν προσπαθούσα να τα ξεφλουδίσω και να τα φάω καυτά, με το μαυρισμένο τμήμα τους πάντοτε πρώτο, λίγο πιο σκληρό και πικρό αλλά με αυτή την υπέροχη καπνιστή γεύση η οποία ερχόταν να ισορροπήσει στη συνέχεια με τη γλύκα του κάστανου.

Photo: melecotte.com
Photo: melecotte.com

Για χρόνια συνέχισα να τρώω τα κάστανα μόνο έτσι, να αναζητώ καστανάδες στο κέντρο της Αθήνας, να αγοράζω μια εξάδα κάστανα και να τα ξεφλουδίζω ανυπόμονα. Ακόμα το κάνω και ακόμα βγάζω τα κάστανα από τη φωτιά, if you’ll pardon the pun. Ομολογώ ότι τα γλυκά με κάστανο δεν με συγκίνησαν ποτέ ιδιαιτέρως, οπότε αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να φάω κάστανα, αυτός και η γέμιση της γαλοπούλας.

Και τότε ανακάλυψα την καστανόσουπα. Συνέβη πριν από τέσσερα περίπου χρόνια και από τότε φροντίζω να την μαγειρεύω τουλάχιστον μία φορά μέσα στις γιορτές κάθε χρόνο, αν και φέτος δεν την έχω φτιάξει ακόμα. Οπότε ελπίζω ότι ακόμα και αν δεν προλάβω να την φτιάξω εγώ, θα την φτιάξετε εσείς.

Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλερι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κλαδάκια μαϊντανό
  • 2 καρφιά γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 6 φλυτζάνια ζωμό κότας (ιδανικά φτιαγμένο από κοτόπουλο και λαχανικά, αλλιώς με ζωμό ψυγείου)
  • 400 γραμμάρια κάστανα (2 σακουλάκια κάστανα ολόκληρα, έτοιμα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα, σε κενό αέρος)
  • ¼ φλιτζάνι μαδέιρα ή κονιάκ ή κόκκινο κρασί αναλόγως το γούστο και την κάβα σας
  • ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνω μέσα τα ψιλοκομμένα σέλερι, καρότα και κρεμμύδια. Ανακατεύω και μετά παίρνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα καλύπτω. Κλείνω και το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνω να μαλακώσουν για ένα τέταρτο περίπου. Θα χρησιμοποιούσα τον όρο «να ιδρώσουν» αλλά δεν μου αρέσει η ιδέα ιδρωμένων λαχανικών, εκτός αν μιλάμε για το λαχανιασμένο λάχανο της Φρουτοπίας. Τέλος πάντων, το νόημα το πιάνετε.

Παίρνω μετά τον μαϊντανό, το γαρίφαλο και τη δάφνη και κάνω ένα bouquet garni. Με άλλα λόγια τα βάζω όλα μαζί σε ένα τουλουπάνι και τα δένω έτσι ώστε, όταν τα ρίξω αργότερα στην κατσαρόλα, να μπορώ μετά να τα ψαρέψω με μια κουτάλα. Εναλλακτικά έχω χρησιμοποιήσει και μια μπάλα τρυπητή από αυτές που είναι για το τσάι και την έχω κρεμάσει από το τοίχωμα της κατσαρόλας.

Το bouquet garni το βάζω στην κατσαρόλα αφού έχω βγάλει το χαρτί από μέσα και έχω δει ότι τα λαχανικά μαλάκωσαν και αφού έχω ρίξει στην κατσαρόλα τον ζωμό. Τα φέρνω σε βρασμό και μετά χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 20 λεπτά. Μετά, βγάζω το bouquet garni και προσθέτω τα κάστανα όπως είναι ολόκληρα από τη συσκευασία τους, καθώς και το αλκοόλ της επιλογής μου (κρασί, κονιάκ, μαδέιρα) και τα αφήνω να σιγοβράσουν σκεπασμένα για άλλα 5 λεπτά.

Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας. Εγώ έχω αυτή τη θαυματουργή ράβδο που πολτοποιεί τα πάντα, οπότε την βάζω στην κατσαρόλα (αφού την έχω βγάλει από τη φωτιά) και την περιστρέφω μέχρις ότου η σούπα γίνει ομοιόμορφη με λεία υφή. Αν δεν έχετε τη ράβδο και έχετε π.χ. ένα μικρό μούλτι, θα πρέπει να πολτοποιήσετε το μίγμα σε δόσεις και να το ξαναγυρίσετε μετά στην κατσαρόλα.

Στην πολτοποιημένη σούπα ρίχνω την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και αλάτι και την ξαναζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού.

Είναι εύκολη, είναι νόστιμη, είναι θερμαντική, είναι σύνθετη σε γεύσεις και καταπραϋντική για τα νεύρα των εορτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'