Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

H σούπα της Δευτέρας: ψημμένη κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκολοκύθα, αχλάδι, κατσικίσιο τυρί

Αν περιμένατε χριστουγεννιάτικη κοτό/γαλόσουπα, συγγνώμη που σας απογοητεύω. Οι λόγοι είναι δύο: αν βράσετε το θηρίο τη γαλοπούλα ώστε να προκύψει σούπα, τι θα απομείνει στη γεύση της όταν οδηγηθεί στον φούρνο; Το κυριότερο όμως είναι: δεν θέλουμε μια αλλαγή και μια ποικιλία; Κάτι να μας τσιμπήσει τη γλώσσα και μαζί να 'ναι ανακουφιστικό, μαλακό και με άρωμα όπως π.χ. η κολοκύθα; Επιπλέον εδώ τον παραπάνω άκρως ένδιαφέροντα τόνο τον δίνει το αχλάδι και το τελειωτικό στρίψιδο της βίδας, τα κομματάκια το σεβρ στην επιφάνεια της σούπας.

photo: dinnerwithjulie.com
photo: dinnerwithjulie.com

Για 4-6

  • 1 μικρή κολοκύθα (ή 2 κιλά από μια μεγάλη)
  • 2 ώριμα αχλάδια
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρή κουταλιά βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • τζίντζερ ψιλοκομμένο (1 μικρή κουταλιά ή περισσότερο ανάλογα με τα γούστα σας)
  • 1 λίτρο ζωμό, κοτόπουλου ή λαχανικών
  • αλάτι και πιπέρι
  • φρέσκο κατσικίσιο τυρί

Ανάβω τον φούρνο να ζεσταίνεται στους 200 βαθμούς. Κόβω την κολοκύθα σε φέτες-βαρκούλες (όπως το πεπόνι) και τις αραδιάζω στη λαμαρίνα του που έχω καλύψει με χαρτί φούρνου. Επειδή με δυσκολεύει πολύ να καθαρίσω την κολοκύθα από τη σκληρή της φλούδα, μ’ αυτή τη μέθοδο – να ψήνεται η φέτα ολόκληρη - μαλακώνει πολύ κι έπειτα βγαίνει πολύ εύκολα. Δίπλα στα κομμάτια της κολοκύθας κόβω και βάζω τα αχλάδια. Μην τα παραλείψετε, παρακαλώ. Ο ρόλος τους δεν είναι καθόλου δευτερεύων, η συμμετοχή τους στο άρωμα μεγάλη. Αλείφω με ελαιόλαδο όλα τα κομμάτια και ψήνω για ένα μισάωρο (14 λεπτά και μετά γυρνάω από την άλλη πλευρά) μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.

Βάζω τον ζωμό να ζεσταθεί καλά σε ένα κατσαρόλι και παράλληλα, στην κατσαρόλα όπου θα ετοιμαστεί η σούπα, ζεσταίνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι βούτυρο. Εκεί ροδίζω το κρεμμύδι και του προσθέτω το τριμμένο τζίντζερ για 1-2 λεπτά. Μετά, βάζω μαζί τα κομμάτια της κολοκύθας και των αχλαδιών και ρίχνω τον καυτό ζωμό που πρέπει να τα καλύπτει. Βράζω σε μέτρια φωτιά για ένα 20λεπτο κι έπειτα λιώνω σε κρέμα είτε με το μύλο των λαχανικών, είτε με το “μπαστούνι” είτε σε μπλέντερ. Δοκιμάζω, αλατίζω και τρίβω πιπέρι.  

Σερβίρω σε ζεσταμένα μπολ ή βαθιά πιάτα γαρνίροντας με κομματάκια κατσικίσιο τυρί που θα λιώσει μέσα στην καυτή σούπα και θα ανεβάσει την ένταση κατά το επιθυμητό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'