Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κουραμπιέδες με σοκολάτα: γιορτινό success story

της Μαρίας Πετρίδη ΣυνταγέςΧριστούγεννα, κουραμπιέδες, σοκολάτα, φιστίκια

Δεν ήμουν ποτέ φαν των χριστουγεννιάτικων γλυκών - ούτε καν ως παιδί. Οι δίπλες και τα μελομακάρονα με λιγώνουν, οι κουραμπιέδες, που θεωρητικά ως βουτήματα θα μου άρεσαν, μου μυρίζουν βουτυρίλα. Πριν δύο χρόνια, σε μια κρίση νοικοκυροσύνης, αποφάσισα να φτιάξω κουραμπιέδες με ένα ήπιο βούτυρο που δεν μυρίζει και δεν αφήνει αυτήν τη λιπαρή «παραδοσιακή» γεύση, που προσωπικά δεν αντέχω καθόλου. Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Με το θάρρος του πρώτου επιτυχημένου πειραματισμού, αποφάσισα πέρσι να πάω τη συνταγή ακόμα παραπέρα και να «μαγαρίσω» την παράδοση του κουραμπιέ αφαιρώντας το αμύγδαλο και προσθέτοντας στην εξίσωση σοκολάτα. Και παρά τις αρχικές αντιδράσεις φίλων για την καταπάτηση των «ιερών και όσιων», ο σοκολατένιος κουραμπιεδάκος έγινε το χριστουγεννιάτικο success story μου.

Photo: dailycious.gr
Photo: dailycious.gr

Υλικά (για περίπου 70 κουραμπιεδάκια)

  • 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη (είναι λίγο άγλυκο το μίγμα γιατί θα έρθει μετά  η σοκολάτα - αν βάλετε μπίτερ ίσως πρέπει να ανεβάσετε την ποσότητα της ζάχαρης στα 220 γρ.)
  • 600 γρ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. baking powder
  • λίγη βανίλια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη σοκολάτας.

  • 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή μπίτερ - ό,τι  προτιμάτε - σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος

Χτυπάμε βούτυρο και άχνη ζάχαρη καλά ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τ’ ανακατεύουμε λίγο για να χωνευτούν μεταξύ τους και στη συνέχεια ζυμώνουμε κάμποσα λεπτά το μίγμα ωσότου γίνει ομοιογενές και λείο (δεν θέλουμε να νιώθουμε καθόλου το αλεύρι στα χέρια μας).

Πλάθουμε το μίγμα σε μικρές ή μεσαίες μπαλίτσες, τις πατικώνουμε λίγο και με τον αντίχειρα κάνουμε μια λακουβίτσα στην κορυφή τους. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό λαδόχαρτο, και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, για 30-40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, μόλις ξεκινήσει να φουσκώνει την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά και απαλά ώσπου το μείγμα να δέσει. Περιμένουμε να φύγει η κάψα (αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει ξεπερνά τους 300°C) και στη συνέχεια βουτάμε στη σοκολατένια σάλτσα τα κουραμπιεδάκια ή τα περιχύνουμε με λίγη σοκολάτα, αναλόγως πόσο βουτηγμένα στην αμαρτία τα θέλουμε.

Photo: dailycious.gr
Photo: dailycious.gr

Αφού τα καλύψουμε λίγο ή πολύ ή τελείως με τη σοκολάτα, τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη, κακάο ή τριμμένο φιστίκι.

Merry Choco X-mas!

Δείτε το προφίλ της Μαρίας Πετρίδη στο protagon.gr.

Προηγούμενα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'