Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Mουσακάς 2014: αποδόμηση ή αποθέωση;

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςμουσακάς, μελιτζάνες, γιαούρτι

Η γιαγιά μου έλεγε τακτικά ότι «χρειάζεται το μάτι να χορταίνει» – έτσι και αλλιώς, για εκείνην ποτέ δεν μέτρησε η ποσότητα αλλά η ποιότητα των υλικών. Σε αυτήν τη γραμμή – τη γραμμή των προγόνων - αράδιασα πάνω σε μια... τάβλα (μικρού μεγέθους) τα υλικά μου με τρόπο δημιουργικό και αναμφίβολα παραγωγικό για ένα φαγητό που η παρασκευή του στέκει και αποθεώνει τα θεμελιώδη.

Μια πατάτα, μια μελιτζάνα και ένα κολοκύθι, αφού προηγουμένως ψήνονται στη σχάρα με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλάτι, στρώνονται πάνω σε ένα παντζαρόφυλλο. Από κάτω η πατάτα και μετά η μελιτζάνα – και τα δύο κομμένα σε ροδέλες - και από πάνω το κολοκυθάκι, μια στενή λωρίδα στη κορυφή.

Δίπλα τους, μέσα σε κουταλάκια πολύχρωμα, βρίσκονται ο κιμάς (ανάμικτος από χοιρινό και μοσχάρι - κομμένος στην δική μου μηχανή), η μαρμελάδα ντομάτα με πορτοκάλι και τσίλι από τις Ράχες της Ικαρίας, το μείγμα των ξηρών καρπών (το αμύγδαλο, το φιστίκι Αιγίνης, το φουντούκι και το κουκουνάρι - όλα περασμένα στα γρήγορα από το μπλέντερ) και το γιαούρτι. Προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να λείπει ο Μάρτης από τη... Σαρακοστή. Παρούσα, λοιπόν, και η παρμεζάνα συνοδευόμενη με το εργαλείο της δηλαδή ένα πολύ μικρό τρίφτη!

Στη συνέχεια προχωράμε στη σύνθεση των υλικών – εκτός κι αν θέλετε να τα... απολαύσετε κατά μόνας. Ακούστε με, δεν είναι κακή ιδέα. Το έχω δοκιμάσει.

Ας πάμε όμως με την πεπατημένη της σύνθεσης (εν όψει και της επικείμενης Προεδρικής εκλογής). Σωτάρουμςε τον κιμά σε ελάχιστο ελαιόλαδο, τον νακατεύουμε  με τη μαρμελάδα και τοποθετούμε το μείγμα πάνω στο κολοκυθάκι. Παρμεζάνα και ξηροί καρποί, ανάλογα με τα κέφια της στιγμής, συμπληρώνουν μαζί με το γιαούρτι τη γευστική πανδαισία.

Υ.Γ.: Μια εναλλακτική πρόταση είναι ανάμεσα στις στρώσεις να χρησιμοποιηθεί το γιαούρτι πασπαλισμένο με τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.
Υ.Γ.1: Η μαρμελάδα τομάτα με πορτοκάλι και τσίλι παράγεται από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό στις Ράχες της Ικαρίας για λογαριασμό της ICARIA PURE. Το γιαούρτι αγελαδινό 2% από την Φάρμα Παλαμά, μια μικρή παραγωγική μονάδα από την Καρδίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'