Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στη Νέα Υόρκη πριν τα Χριστούγεννα

της Γκέλης Βούρβουλη WikiΝέα Υόρκη, Χριστούγεννα

Το δένδρο στο Rockefeller Center. Photo: Elizabeth Veneskey.
Το δένδρο στο Rockefeller Center. Photo: Elizabeth Veneskey.

Βρήκαμε την πόλη στολισμένη με κολοκύθες και γαλοπούλες για την Γιορτή των Ευχαριστιών και την αφήσαμε στα χριστουγεννιάτικά της, με καλύτερη έκπληξη τον Καθεδρικό του Αγίου Πατρικίου, ο οποίος καθαρίστηκε και υψώνεται επιβλητικά ολόλευκος(!) επί της Πέμπτης λεωφόρου, ενώ γύρω του μαίνονται τα selfie.

Το ηλιοβασίλεμα από την ταράτσα.
Το ηλιοβασίλεμα από την ταράτσα.

Η Νέα Υόρκη μας φάνηκε γενικώς ακριβότερη από την τελευταία φορά. Το εισιτήριο στο Subway είναι στα δυόμιση δολάρια, οι τιμές αρκετών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και στα drugstore είναι τσιμπημένες, τα τσιγάρα είναι στα 12 με 14 δολάρια το πακέτο – «Μπορώ να αγοράσω ένα τσιγάρο;» μας ρώτησε μια μέρα στον δρόμο μία νεαρή γυναίκα κι ήταν έτοιμη να μας δώσει ένα δολάριο αν δεν της το χαρίζαμε.

Στο Toby's Estate για εσπρεσάκι υψηλής ποιότητος.
Στο Toby's Estate για εσπρεσάκι υψηλής ποιότητος.

Ο καφές, από την άλλη πλευρά, είναι και φτηνός και καλός και άφθονος. Ένα εσπρεσάκι υψηλής ποιότητος στοιχίζει δύο ευρώ και το βρίσκεις παντού στην πόλη – εκτός από τα Starbucks. Το Joe’s παραμένει σταθερή αξία, όπως και το Gregory’s και φέτος ξεχωρίσαμε το όμορφο Toby’s Estate και για τον καφέ και για τον barista του.

Στο Porchetta για σάντουιτς με χοιρινό.
Στο Porchetta για σάντουιτς με χοιρινό.

Ένα άλλο φετεινό εύρημα ήταν το Porchetta, το οποίο φτιάχνει σάντουϊτς με ξεροψημένο χοιρινό στα όρθια. Όταν το μικρό μαγαζάκι έλαβε το 2010 ένα e-mail από μια παρέα αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που ρωτούσαν αν υπήρχε περίπτωση να τους ταχυδρομήσουν 300 σάντουϊτς, η ιδιοκτήτρια τους τα έστειλε δώρο. Σε περίπτωση ανάγκης για άμεση αλλαγή γεύσης, απέναντι από το Porchetta βρίσκεται το Big Gay Icream, ένα πολύ διασκεδαστικό παγωτατζίδικο με μπεστ-σέλερ το χωνάκι Salty Pimp.

Εδώ κατοικεί το χωνάκι Salty Pimp.
Εδώ κατοικεί το χωνάκι Salty Pimp.

Στο σούσι δεν πειραματιστήκαμε. Το αγαπημένο μας Tomoe είναι στη θέση του και σερβίρει από τα καλύτερα σούσι που μπορεί κανείς να βρει στην πόλη σε λογικές τιμές. Εξίσου σταθερή αξία και το Dinosaur barbque, στο οποίο οργιάσαμε ένα βράδυ, παραδοσιακά. Τον τίτλο του καλύτερου burger της πόλης διατηρεί το Shake Shack, το οποίο υπάρχει πλέον και στο JFK, για μία τελευταία γεύση της πόλης πριν την αναχώρηση. Ήταν το μοναδικό μαγαζί στο αεροδρόμιο που είχε ουρά.

Στο Russ and Daughters για σολωμούς, ρέγγες ατλαντικού, ψαροσαλάτες, bagels - και ελληνικές ελιές.
Στο Russ and Daughters για σολωμούς, ρέγγες ατλαντικού, ψαροσαλάτες, bagels - και ελληνικές ελιές.

Ο φετεινός έρωτας ήταν μια εβραϊκή βερσιόν του herring, ένα είδος ρέγγας που ζει στον Βόρειο Ατλαντικό, με κρέμα και γλυκόξινο κρεμμύδι. Το καλύτερο της πόλης το φτιάχνουν εδώ και δεκαετίες στο ιστορικό Russ and Daughters κι αν είχα χώρο στη βαλίτσα θα είχα φέρει καναδυό πεντάκιλα – για να τα φάω μόνη μου, εννοείται.

*Στο δεύτερο μέρος τα μαγειρέματα και οι συνταγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'