Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κεφτεδάκια κρυμμένα στο γιαούρτι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςκεφτέδες, γιαούρτι, φούρνος

Περιμένοντας τις γιορτές θέλω να απολαύσω κάτι ήσυχο. Κάτι που δεν θα χαρακτηρίζεται γκουρμέ, κάτι που δεν θα θέλει πτυχίο πανεπιστημίου για να μαγειρευτεί, κάτι που θα ταιριάζει τέλεια με ένα βράδυ απραξίας μπροστά στην τηλεόραση. Στο ψυγείο έχω κιμά από κοτόπουλο και γιαούρτι, στα ντουλάπια έναν σωρό μπαχαρικά. Ό,τι πρέπει για ελαφριά κεφτεδάκια φούρνου με μια μικρή δόση νοσταλγίας – ένα παρόμοιο φαγητό έτρωγα μικρή στο σπίτι μιας φίλης μου στη Λάρισα.

Κεφτεδάκια με γιαούρτι στον φούρνο

  • ½ κιλό κιμά κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό σφηνάκι ούζο
  • ½  κουταλάκι γλυκού κύμινο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 3 χοντρές φέτες ψωμί
  • αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
  • λίγο λάδι

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • 1 γιαούρτι 2% λιπαρά
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη

Βάζουμε το ψωμί σε νερό να μουσκέψει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά του κοτόπουλου με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, το ούζο, το αυγό, το μουσκεμένο ψωμί, πολύ καλά στραγγισμένο, και αλάτι. Κι όταν λέμε ζυμώνουμε, εννοούμε χωρίς τεμπελιές: 10 λεπτά με το ρολόι! Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για ενα μισάωρο, να σφίξει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Πλάθουμε τον κιμά σε μέτριους κεφτέδες (το μισό κιλό κιμά βγάζει γύρω στα 20 κεφτεδάκια) και τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί που να τους χωράει ίσα- ίσα. Τους περιχύνουμε με τα ¾ του ζωμού και λίγο λάδι και τους βάζουμε να ψηθούν για 25 λεπτά περίπου (μέχρι το εσωτερικό τους να μην έχει ίχνος ροζ χρώματος).

Όταν είναι σχεδόν έτοιμοι, χτυπάμε το γιαούρτι με το  αυγό και το αραιώνουμε με λίγο ζωμό από το ταψί (αν έχει μείνει) ή με τον ζωμό που κρατήσαμε προηγουμένως. Σκορπίζουμε τη φέτα ανάμεσα στα κεφτεδάκια και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.

Εννοείται ότι το ψωμί μπορεί να είναι οτιδήποτε υπάρχει στο σπίτι – απλώς εμένα μου αρέσει η σίκαλη. Και για το γιαούρτι ισχύει το ίδιο. Το κοτόπουλο, όμως, προτιμώ να είναι μπούτι. Κι αν είναι και ελευθέρας βοσκής, ε, έχει διαφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'