Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: σπανακόπιτα έκπληξη

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςσπανάκι, σπανακόπιτα, κρητική κουζίνα

Αλήθεια σας λέω! Έφυγα μαλλιοκούβαρα από τη δουλειά  να πάω να ψωνίσω, ήρθα σπίτι, έβαλα την κατσαρόλα και μόλις άναψα το γκάζι χτύπησε το τηλέφωνο. Φίλη κολλητή, καρδιακή με ρωτάει : «Πήγα στη γιαγιά μου και έχω ζεστή σπανακόπιτα, μήπως θέλεις να την ανεβάσεις στους bostanistas;». Τι να έκανα; Να έλεγα όχι σε μια παραδοσιακή πίτα που μετράει πάνω από πενήντα χρόνια ζωής; Έσβησα το γκάζι και περίμενα με ανυπομονησία.

Το γεγονός ότι κάθε νοικοκυρά φτιάχνει και μια διαφορετική πίτα, ενώ πάνω κάτω τα υλικά είναι ίδια, είναι κάτι που πραγματικά με εντυπωσιάζει. Είναι σαν να βάζει την ταυτότητά της, τη δική της πινελιά και φυσικά η μαγεία βρίσκεται στην τέχνη. Ιδού, λοιπόν, η σπανακόπιτα της γιαγιάς Μαρίας μαζί με τη χαρά μου που τη δοκίμασα! Λεπτή, μοσχομυριστή από τα μυρωδικά και τα άγρια χόρτα, με μπόλικο ελαιόλαδο, μυζήθρα και ένα λεπτό φύλλο να την σκεπάζει απαλά. Η απλότητα στο μεγαλείο της.

Σπανακόπιτα έκπληξη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 2-3 κιλά σπανάκι
  • 1 μάτσο δυόσμο
  • λίγο άνηθο
  • 6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό μυζήθρα καλά στραγγισμένη
  • 300 γρ. φέτα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κρατάμε λίγο για το άνοιγμα του φύλλου. Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και χλιαρό νερό μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Σε μια λεκάνη ψιλοκόβουμε όλα  τα μυρωδικά μας, τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε καλά να βγουν τα αρώματα και να ανακατευτούν καλά.  Συνεχίζουμε με τη μυζήθρα, τη φέτα και μπόλικο ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ολοκληρώνουμε με το πιπέρι.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τέσσερα κομμάτια, τα δύο λίγο μεγαλύτερα αφού είναι αυτά που θα βάλουμε στον πάτο. Ανοίγουμε 4 φύλλα λεπτά και σε ένα λαδωμένο ταψί βάζουμε το ένα φύλλο, ελαιόλαδο ενδιάμεσα και μετά το άλλο. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλα βάζοντας ενδιάμεσα και από πάνω ξανά ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'