Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κάτι τρέχει με τη ζάχαρη: άσπρη ή μαύρη;

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςμπισκότα, βρώμη, μαύρη ζάχαρη

Ανέκαθεν ήμουν καχύποπτη με αρκετά από αυτά που υποστηρίζουν όσοι ορκίζονται στην αυστηρή υγιεινή διατροφή. Από διαίσθηση, χωρίς να είμαι ειδικός και, κυρίως, χωρίς επιστημονική κατάρτιση. Μέχρι που βρήκα τον άνθρωπό μου. Ονομάζεται Κώστας Φασσέας. Είναι καθηγητής στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Από το 2007 μάλιστα - όπως δηλώνει το βιογραφικό του σημείωμα - προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στον ΕΦΕΤ ως εμπειρογνώμονας σε θέματα μικροσκοπικού ελέγχου τροφίμων για τα οποία έχει υπάρξει καταγγελία από καταναλωτές. Άκουσα τις απόψεις του τυχαία στο ραδιόφωνο και εντυπωσιάστηκα με τον τρόπο που επιχειρηματολογούσε γι' αυτά που εγώ θεωρώ αυτονόητα. Στη συνέχεια έψαξα και βρήκα το βιβλίο του “Τι τρώμε... Ένας επιστήμονας στην κουζίνα μας”, που απαντά στις περί διατροφής αναρωτήσεις μου, τις οποίες χρειάζομαι για να απενοχοποιήσω τον τρόπο μαγειρικής μου αλλά και για να ανταπαντώ στους υγιεινιστές φίλους.

Photo: dinextra.com
Photo: dinextra.com

Ενα από τα πλέον εντυπωσιακά κεφάλαια του βιβλίου του είναι αυτό που αφορά τη ζάχαρη. Λέει, λοιπόν, σε ένα σημείο: “Είναι πράγματι η σκούρα ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή; Η απάντηση είναι απλά όχι και ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί, όπου αναφέρεται η υγιεινή διατροφή, συνιστάται η σκούρα ζάχαρη ενώ η λευκή θεωρείται ανθυγιεινή(...). Σκούρα ζάχαρη, σήμερα, δεν σημαίνει ζάχαρη που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, τουναντίον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βιομηχανίες ζάχαρης, για τεχνικούς λόγους, όπως είναι ο καλύτερος έλεγχος του μεγέθους των κρυστάλλων και του χρώματος της ζάχαρης, προτιμούν να επανεπεξεργάζονται την καθαρισμένη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και να την καλύπτουν με μελάσες (...). Η σκούρα ζάχαρη ανακριβώς πολλές φορές αναφέρεται ως ανεπεξέργαστη αφού η ανεπεξέργαστη ζάχαρη περιέχει μια ποικιλία ζυμών, άλλων μυκήτων, βακτηρίων, χώμα, διάφορες φυτικές ίνες και διάφορα άλλα υπολείμματα φυτών και εντόμων και η οποία από το FDA (τον αντίστοιχο ΕΦΕΤ των ΗΠΑ) έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για κατανάλωση από τον άνθρωπο (...). Συμπερασματικά η λευκή και η σκούρα ζάχαρη δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από θρεπτικής ή υγιεινής άποψης, άρα επιλέγουμε αυτή που μας αρέσει ή που είναι πιο κατάλληλη για τη συνταγή μας”.

Μετά από όλα αυτά αποφάσισα να φτιάξω τα αγαπημένα μου μπισκότα με βρώμη και μαύρη ζάχαρη. Ετσι για πλάκα, για να τα έχω καλά με όλους. Και γιατί ταιριάζουν τέλεια με τον καφέ μου.

Υλικά

  • 1 φλιτζ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3 κούπες βρώμη

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα αυγά ένα-ένα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη σόδα και το ρίχνουμε με κουταλιές στο μίξερ. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τη βρώμη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε κουταλιές ζύμης σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για 12 - 13 λεπτά.

Photo: crosbys.com
Photo: crosbys.com

Εμένα, που μου αρέσουν πιο τραγανά, τα αφήνω 15 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'