Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σουπιές με χόρτα και πλιγούρι

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςσουπιές, χόρτα, σπανάκι, πράσο, καυκαλήθρες, πλιγούρι

Είναι ένα νηστίσιμο, μαμαδίστικο, με όλη την έννοια της λέξης, φαγητό. Ταυτόχρονα είναι ένα απλό - ή σχετικά απλό -, που αφήνει στο τέλος του μια γλύκα τόση στο στόμα, γλύκα για την αγάπη που βάζει εκείνος για όλους όσοι θα καθίσουν να φάνε στο ίδιο τραπέζι. Γιατί αυτό το φαγητό θέλει παρέα, χαλαρή διάθεση, κουβέντα και κρασί, δηλαδή όλα εκείνα που φτιάχνουν το αίσθημα της κοινότητας.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Μια βόλτα στην αγορά για φρέσκα χορταράκια είναι αναγκαία και απαραίτητη: σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες κ,ά. Ό,τι βρείτε, δεκτό και καλοδεχούμενο. Στο μείγμα κρατάμε και τη σταθερά των πάντων, το σπανάκι, και είμαστε έτοιμοι.

Επιστρέφοντας σπίτι κανονίζουμε να βάλουμε την κατσαρόλα στην εστία μέχρι να ζεσταθεί για τα καλά ο πάτος της και αυτό για να υποδεχθεί με άνεση τα κομματάκια της σουπιάς. Μιας μεγάλης σουπιάς, για να χορτάσουν όλοι.

Η σουπιά θα βγάλει το ζουμάκι της και μέσα σε αυτό ήσυχα και ωραία θα βράσει - μαζί με χοντρό αλάτι. Σε χαμηλή φωτιά για τρία τέταρτα με μία ώρα, όπως είναι η συμβουλή της μητέρας μου, της κυρίας Σοφίας, που εποπτεύει διακριτικά τα εγχειρήματα κουζίνας.

Όταν καταλάβουμε ότι η σουπιά πάει να γίνει, αρχίζουμε να ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και τον άνηθο. Στην συνέχεια τα κοτσάνια και τα σκληρά μέρη από τα χόρτα μας και αμέσως μετά τα φύλλα και τις πρασινάδες. Άφθονο φρεσκοαλεσμένο πιπέρι – όλων των χρωμάτων - και αφήνουμε το φαγητό να βρει τις ισορροπίες και τις συσχετίσεις των ιδιαίτερων υλικών μέσα σε ένα 10-20λεπτο.

Ο χρόνος μετρά μετά τον χυμό μιας μεγάλης ώριμης ντομάτας, αναμεμειγμένο με δύο γεμάτες κουταλιές πελτέ που βάζουμε στη κατσαρόλα μας. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε δύο κουταλιές πλιγούρι.

Για το τέλος, και αφού σερβίρουμε, δυο τρεις κουταλιές λαδάκι και ψιλοκομμένος άνηθος πάνω σε ένα λοφάκι με πουρέ από λιαστές ντομάτες στο κέντρο του πιάτου. Και για χρώμα, πάπρικα – καπνιστή κατά προτίμηση. Για συνοδεία ένα καλό κόκκινο κρασί, μαλακές ελίτσες και ψωμί από χαρουπάλευρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'