Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψωμάκια με ελιές

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςαλεύρι, ζύμωμα, ψωμί, ελιές, μυρωδικά

Ο χρόνος ετοιμασίας κυμαίνεται από 6 ως και 8 ώρες (όσο αργότερα ανέβει η ζύμη, τόσο νοστιμότερα γίνονται!). Ο συνδυασμός από διάφορα αλεύρια παίζει σημαντικό ρόλο. Μπορείτε να ετοιμάστε τη ζύμη την προηγούμενη και να την αφήσετε να ανέβει στο ψυγείο.

Ψωμάκια με ελιές (για 25-30 μικρά ψωμάκια)

  • 2 ½ φλιτζάνια σταρένιο σκληρό αλεύρι, κατά προτίμηση Λήμνου
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής, ή 1 ½ φλιτζάνι ολικής και 1 φλιτζάνι κριθαρένιο
  • 2 κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. γλυκού Χαρμάνι μυρωδικών για ψωμί* (συνταγή ακολουθεί)
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό τριμμένο (προαιρετικά)
  • 3 φλιτζάνια ή περισσότερο εμφιαλωμένο νερό (χωρίς χλώριο!)
  • 2 ½ φλιτζάνια ζουμερές ελιές μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσι
  • 2-3 κουτ. γάλα
  • κλωνάρια ρίγανη ή δεντρολίβανο ή σουσάμι ή μαυροκούκι

Σε μεγάλη γαβάθα βάλτε τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, το χαρμάνι μυρωδικών και το πιπέρι, αν το χρησιμοποιείτε, και ανακατέψτε καλά με σπάτουλα. Στο κέντρο κάντε λακούβα και βάλτε και προσθέστε 3 φλιτζάνια νερό. Με τη σπάτουλα ενσωματώστε μεταφέροντας αλεύρι στα υγρά, να ανακατωθεί με το νερό. Με μίξερ του χεριού που έχει άγγιστρα ζυμώματος δουλέψτε για 3 λεπτά. Αφήστε 10 λεπτά και δουλέψτε άλλα 3-4 λεπτά ή περισσότερο, σταματώντας πότε-πότε για να αναποδογυρίσετε τη ζύμη με σπάτουλα.

Η ζύμη πρέπει να είναι ακόμα υγρή και να κολλάει ελαφρά αλλά να τραβιέται από τα τοιχώματα της γαβάθας. Αν είναι πολύ στεγνή, βάλτε λίγο νερό, αν είναι πολύ υγρή, προσθέστε επιπλέον αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αλευρώστε επιφάνειες εργασίας και επάνω αδειάστε τη ζύμη. Αλευρώστε τα χέρια σας και τη ζύμη και, με τις παλάμες και πλατιά σπάτουλα, δουλέψτε την διπλώνοντας, πιέζοντας, αναποδογυρίζοντας και ξαναδιπλώνοντάς την επί 2-3 λεπτά. Πρέπει να είναι λεία, ελαστική και μαλακιά.

Λαδώστε ελαφρά διαφανή ή ημιδιαφανή γαβάθα καθώς και κομμάτι πλαστικής μεμβράνης. Κάντε τη ζύμη μπάλα, μεταφέρετε στη λαδωμένη γαβάθα και σκεπάστε με τη λαδωμένη μεμβράνη. Με μολύβι σημαδέψτε εξωτερικά στη γαβάθα το επίπεδο της ζύμης, για να ελέγχετε πόσο ανεβαίνει. Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο, 3-4 ώρες ή περισσότερο. (Μπορείτε να βάλετε τη γαβάθα με τη ζύμη στο ψυγείο για 1 βράδυ έως και 24 ώρες. Θα συνεχίσει να ανεβαίνει αλλά αργά. Προτού συνεχίσετε, αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά με 1 ώρα.)

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αδειάστε την ανεβασμένη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε στα 3. Σκεπάστε τα δυο κομμάτια και πλατύνετε το ένα για να πάρετε παραλληλόγραμμο περίπου 30 x 20 εκ. Πασπαλίστε τις ελιές με λίγο αλεύρι και απλώστε στο μισό της ζύμης το 1/3 από τις ελιές.

Γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη να απλώσετε τις ελιές και πιέστε με τα δάχτυλα να κολλήσει. Με τη σπάτουλα κόψτε 10-12 τριγωνικά ψωμάκια και απλώστε τα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο. Συνεχίστε με τα δύο άλλα κομμάτια ζύμη και βάλτε τα ψωμάκια σε δυo λαμαρίνες.

Αλείψτε με γάλα και βάλτε πάνω κλωνάρια μυρωδικά ή πασπαλίστε με σουσάμι ή μαυροκούκι.

Αφήστε τα ψωμάκια να ανέβουν 20-30 λεπτά και ψήστε για 25 λεπτά, αλλάζοντας τη θέση στις λαμαρίνες (την επάνω βάλτε την κάτω) αν τις ψήνετε μαζί, σε φούρνο με αέρα. Αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε αμέσως ή καταψύξτε μερικά για να τα σερβίρετε αργότερα.

Μίγμα μυρωδικών για ψωμί
Εμπνευσμένο από τοπικές ελληνικές συνταγές

Για 1 φλιτζ. περίπου:

  • 2/3 φλιτζ. σπόρους κόλιανδρο
  • 3 κουτ. σούπας μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κρυσταλλική
  • 2 κουτ. σούπας κόκκους κύμινο

Σε γουδί ή μύλο για μπαχαρικά ή καφέ τρίψτε μαζί όλα τα υλικά. Μεταφέρετε σε δοχείο, κλείστε και φυλάξτε στην κατάψυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'