Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σουσάμι, άνοιξε: κοτόπουλο θωρακισμένο

της Βέρας Φλώρου Συνταγέςκοτόπουλο, σουσάμι, μαύρη ζάχαρη, φτερούγες, νόστιμο κοτόπουλο, εύκολη συνταγή

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησα το ξεσκαρτάρισμα των ντουλαπιών μου που, αναβολή στην αναβολή, το προσπαθώ εδώ και δύο χρόνια. Μεταξύ ξεχασμένων μπαχαρικών και ληγμένων μαρμελάδων βρήκα ένα βάζο γεμισμένο με ψημένο σουσάμι. Το δοκίμασα δειλά - ήταν ακόμη τραγανό και η γεύση του έντονη. Σκεφτόμουν σε τι μπορεί να χρησιμεύσει και, πεινασμένη ως συνήθως, μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το τυλιγμένο σε σουσάμι κοτόπουλο που είδα τις προάλλες στο αγαπημένο μου (και λόγω ονόματος) theendlessmeal.com: μπουτάκια κοτόπουλου θωρακισμένα σε μαύρη ζάχαρη και σουσάμι, έτοιμα στον φούρνο μέσα σε 20 λεπτά. 

Photo: theendlessmeal.com
Photo: theendlessmeal.com
  • 6 μπούτια ή φτερούγες κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • 2 γεμάτες κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. σουσάμι ψημένο ή ωμό
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. πιπέρι καυτερό

Αν υπάρχει χρόνος και έχετε προνοήσει, μαρινάρετε το κοτόπουλο αποβραδίς: Εγώ συνήθως σε ένα πλατύ πυρέξ απλώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα περιχύνω με λίγη μουστάρδα, ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα, αραιωμένα σε ένα μεγάλο ποτήρι γεμισμένο με χυμό λεμονιού και νερό, μισό - μισό. Διαφορετικά ξεκινάτε απευθείας:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεπλένετε το κοτόπουλο και με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα το στεγνώνετε καλά. Βάζετε τα μπούτια ή τις φτερούγες σε ένα μεσαίο μπολ, τα ραντίζετε με μπόλικο ελαιόλαδο και αλείφετε με τα χέρια σας για να τα καλύψει.

Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα αδειάζετε σε ένα βαθύ πιάτο και τα ανακατεύετε. Περνάτε ένα - ένα τα κοτοπουλάκια από το πιάτο φροντίζοντας να καλυφθούν ολόκληρα από το μίγμα της ζάχαρης και του σουσαμιού. Αν το μίγμα δεν φτάσει για όλα τα κοτόπουλα, ετοιμάζετε νέο. Θωρακισμένα καλά, η σάρκα τους θα γλυκοψηθεί χωρίς να στεγνώσει.

Στρώνετε μια σχάρα με λαδόκολλα και τα τοποθετείτε εκεί, με την πλευρά της πετσούλας προς τα πάνω, και ψήνετε για 20 με 25 λεπτά, ελέγχοντας προς το τέλος, μέχρι το πάνω μέρoς να ροδίσει και το εσωτερικό να μην είναι πια ροζ.

Αυτό ήταν, ξεφουρνίζετε και έφυγαν για το τραπέζι!

Photo: theendlessmeal.com
Photo: theendlessmeal.com

Αν έχετε όρεξη και κέφι, ετοιμάζετε στα πεταχτά γλυκόξινη σάλτσα που ταιριάζει γευστικά όσο τίποτα: 1 φλιτζάνι ξύδι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 κ.σ. αλάτι, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και μισό φλιτζάνι ντοματοχυμό. Τα βράζετε όλα μαζί σε μικρή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά δοκιμάζοντας. Αν παραείναι γλυκιά για τα γούστα σας, συμπληρώνετε με ξύδι, αν παραείναι ξινή, με ζάχαρη.

Διαλύετε λίγο αλεύρι (περίπου 2 κ.σ.) σε ζεστό νερό για να διαλυθεί και το προσθέτετε στη σάλτσα, σιγά-σιγά, για να δέσει. Ανακατεύετε όμως σταθερά και γρήγορα, να διαλυθούν πιθανά κομματάκια. Σε πλατύστομο βαζάκι, κλεισμένη με καπάκι αλλά όχι απαραίτητα σε βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί ως και δύο εβδομάδες.

Υ.Γ.1: Για περισσότερα μπουτάκια ή φτερούγες, αυξήστε και τις ποσότητες των υλικών, θα πρέπει να υπάρχει σουσάμι και ζάχαρη αρκετή για όλα, ώστε να θωρακιστούν καλά στο ψήσιμο.

Υ.Γ.2: Το τζίντζερ δεν είναι αναγκαίο, αν όμως έχουμε ή μπορούμε να εξασφαλίσουμε θα δώσει μπόνους νοστιμιάς με τη γλυκοκαυτερή γεύση τους.

[Η Βέρα Φλώρου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr]

Προηγούμενα άρθρα της Βέρας Φλώρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'