Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: μαγειρίτσα «καταπράσινη»

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςσούπες, μαγειρίτσα, χορτοφαγική μαγειρίτσα, μανιτάρια

Μην πάει το μυαλό σας αλλού – ούτε στα πολιτικά, ούτε στα ποδοσφαιρικά των οπαδών. Ο προσδιορισμός «πράσινη» έχει σχέση, αποκλειστικά και μόνο, με τα συστατικά υλικά της μαγειρίτσας μας. Η δική μας δεν έχει συκώτια και έντερα αλλά μανιτάρια. Τα τελευταία σε αποξηραμένη μορφή που βρίσκονται συσκευασμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εγώ χρησιμοποίησα 2 βαζάκια με ανάμικτα μανιτάρια («ποικιλία δάσους» γράφει η συσκευασία) και 1 βαζάκι κανθαρέλλες. Όλα από τα μανιτάρια Δίρφυς.

Για αρχή κάνουμε δύο κινήσεις. Η πρώτη, βάζουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν για 15 λεπτά σε χλιαρό νερό. Η δεύτερη κίνηση έχει να κάνει με τα λαχανικά μας – κόβουμε τα πράσα (3, σχετικά λεπτά κατά το πλείστον, πράσα – από τα οποία χρησιμοποιούμε το άσπρο μέρος τους), τα φρέσκα κρεμμυδάκια (3 τον αριθμό και τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα) και τα σκληρά μέρη από τον άνηθο. Όλα μαζί τα ρίχνουμε στη  κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ακόμα όταν αντιληφθούμε πως στο πάτο της κατσαρόλας έχουν αρχίσει οι γιορτές και τα πανηγύρια.

Η συνάντηση με τα μανιτάρια, που στο μεταξύ τα έχουμε ξεπλύνει και στεγνώσει, δεν θα αργήσει να έρθει και όταν συμβεί αυτό οι μυρωδιές δεν παίζονται. Προσθέτουμε τον άνηθο που έχουμε κρατήσει αλλά και τρεις γεμάτες κουταλιές με ελαιόλαδο. Ακολουθεί η μυσταγωγία του αβγοκόματος. Δύο ασπράδια, ένας κρόκος και χυμός από 2 λεμόνια είναι αρκετά. Μετά από αυτό, το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Άνηθος για γαρνιτούρα και σταγόνες ελαιολάδου είναι η τελευταία τσαχπινιά μαζί με τρίμματα από μπουκιές παξιμαδιού ή και κύβοι ξερού ψωμιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'