Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Επιτέλους, κρουασάν από σπίτι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςκρουασάν, πρωινό

Θεωρούσα ότι το να φτιάξεις κρουασάν ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Ανακάλυψα ότι δεν είναι. Εντάξει, θέλει υπομονή και χρόνο αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι πραγματικά μικρός και τελικά η προσπάθεια αξίζει: Τίποτα καλύτερο από φρεσκοψημένα αέρινα και άγλυκα κρουασάν που βγαίνουν από τον δικό σου φούρνο, ακριβώς την ώρα του πρωινού και τρώγονται ζεστά, σκέτα ή με τη μαρμελάδα που σου αρέσει.

Στα θετικά τους ότι μπορούν εύκολα να διατηρηθούν στην κατάψυξη είτε ωμά είτε ψημένα. Πριν το επιχειρήσω πάντως, ομολογώ ότι διάβασα πολύ. Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω τις οδηγίες του BBC Good Food

Κρουασάν - για 24 μικρά

  • 250 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 ml κρύο νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό για να περάσετε τα κρουασάν πριν τα ψήσετε

Ρίχνετε τη μαγιά στο κρύο νερό και ανακατεύετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και ρίχνετε το νερό και τη μαγιά. Τα ανακατεύετε και τα μεταφέρετε στον πάγκο της κουζίνας για να τα ζυμώσετε. Τουλάχιστον 10 λεπτά θα πρέπει να ζυμώνετε για να φτιάξετε μια ωραία μαλακή ζύμη. Της δίνετε σχήμα μπάλας και την βάζετε σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζετε και την αφήνετε 2 ώρες στο ψυγείο.

Περιμένοντας να περάσει το δίωρο βάζετε το βούτυρο (που πρέπει να έχει μαλακώσει λίγο) ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και με τον πλάστη, χτυπώντας και απλώνοντας, το ανοίγετε σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο κομμάτι. Έτσι όπως είναι ανάμεσα στα δυο χαρτιά, το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

Παίρνετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε ένα χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο, μεγαλύτερο από το παραλληλόγραμμο του βουτύρου. Βγάζετε και το βούτυρο από τα αντικολλητικά χαρτιά και το βάζετε στη μέση του φύλλου της ζύμης.

Διπλώνετε την αριστερή πλευρά του φύλλου να σκεπάσει το βούτυρο. Διπλώνετε και τη δεξιά πλευρά να τα σκεπάσει και αυτή. Την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε μισή ώρα στο ψυγείο.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και επαναλαμβάνετε την προηγούμενη διαδικασία, χωρίς όμως να προσθέσετε άλλο βούτυρο: Ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη και πάλι σε ένα παραλληλόγραμμο. Διπλώνετε τις δυο άκρες προς τη μέση και μετά ξαναδιπλώνετε τη ζύμη στη μέση, την τυλίγετε σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την επαναλάβετε τουλάχιστον 4 φορές συνολικά. Και κάθε φορά η ζύμη θα πρέπει να μπαίνει τυλιγμένη στο ψυγείο για να κρυώσει. Την τελευταία φορά θα αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο για 8 ώρες ή, ακόμη καλύτερα, όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα θα ανοίξετε τη ζύμη σε χοντρούτσικο παραλληλόγραμμο φύλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι θα κόψετε τις άκρες για να ισιώσετε το φύλλο σας. Κόψτε το φύλλο σε δυο οριζόντιες λωρίδες, αν θέλετε μεγάλα κρουασάν, ή τρεις αν τα προτιμάτε, όπως και εγώ, μικρότερα, και κόψτε την κάθε λωρίδα σε ισομεγέθη τρίγωνα.

Τραβήξτε λίγο τις άκρες της φαρδιάς πλευράς του τριγώνου και ρολάρετε χωρίς να πιέζετε τη ζύμη για να δώσετε το κλασικό σχήμα του κρουασάν. Λυγίστε λίγο τις άκρες και βάλτε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας το τελείωμα να είναι στην κάτω μεριά για να μην ανοίξει και να έχουν απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζετε με λαδωμένη μεμβράνη και τα αφήνετε 2 ώρες να φουσκώσουν. (Όταν είναι έτοιμα, μπορείτε να τα βάλετε με το ταψί στην κατάψυξη και, όταν παγώσουν, να τα μεταφέρετε σε σακούλα καλά κλεισμένη. Τα βγάζετε από την κατάψυξη και τα βάζετε κατευθείαν στο φούρνο.)

Μετά από όλα αυτά ήρθε επιτέλους η ώρα να ψήσετε τα κρουασάν σας: χτυπάτε το αυγό και με πινέλο τα αλείφετε καλά. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C και τα αφήνετε 13-15 λεπτά για τα μικρά και λίγο παραπάνω για τα μεγάλα. Όταν πάρουν χρυσό χρώμα, τα βγάζετε και τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν λίγο. Ιδανικά τρώγονται χλιαρά.

Και η μικρή μου τυχαία ανακάλυψη: Εάν μείνουν, την επόμενη μέρα δεν τρώγονται. Αυτά που μου περίσσεψαν, λοιπόν, τα έβαλα στον ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά να δω μήπως και ζωντανέψουν. Τα ξέχασα όμως και όταν τα έβγαλα, μετά από 12 λεπτά, είχαν ψηθεί τόσο ώστε να έχουν μετατραπεί σε παξιμαδάκι με γεύση κρουασάν. Τα κατασπαράξαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'