Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πες το κι έγινε: γαλατόπιτα μισόγυμνη

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςγάλα, γαλατόπιτα, εύκολη γαλατόπιτα, σιμιγδάλι, επιδόρπιο, σπιτική γαλατόπιτα

Και στη Μεσσηνία την συνηθίζουν και η Καστοριά έχει τη δική της και στη Θεσσαλία ξέρω πως από το τραπέζι του Πάσχα σπανίως λείπει η γαλατόπιτα. Η δική μου εκδοχή δεν ξέρω με ποια από όλες συγγενεύει, ούτε θα περιμένω τη Λαμπρή για να την φτιάξω, είμαι όμως βέβαιη πως πρόκειται για ό,τι ευκολότερο έχω δοκιμάσει σε πίτα. Και αν στα περισσότερα γαλακτερά γλυκά (βλέπε μπουγάτσα και γαλακτομπούρεκο) το φύλλο είναι μείζον ζήτημα, εδώ δεν σε απασχολεί, η γαλατόπιτα ψήνεται περίφημα χωρίς καμία κάλυψη. Βέβαια, δεν την λες και ξεβράκωτη, το γάλα και τα αυγά της φτιάχνουν κρούστα ντελικάτη, καψαλισμένη. Ας την πω, λοιπόν, μισόγυμνη.

Photo: gasztroblogok.hu
Photo: gasztroblogok.hu

Γαλατόπιτα γρήγορη 

Υλικά

  • 5 φλιτζ. γάλα
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • μισό φλιτζ. βούτυρο μαλακό
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 αμπούλες βανίλια σε σκόνη
  • κανέλα επίσης σε σκόνη
  • άχνη (προαιρετικά)

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα και δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση. Προσθέτουμε το βούτυρο, που καλό είναι να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ασταμάτητα κυκλικά με τον αυγοδάρτη.

Λίγα λεπτά μετά, αν έχουμε ανακατέψει επίμονα και σταθερά, θα σχηματιστεί κρέμα παχύρρευστη. Εδώ τελειώνει το δύσκολο μέρος. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αλλά όχι τελείως.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά επίσης με τον αυγοδάρτη και τα αδειάζουμε στο γαλακτερό μίγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν.

Διαλέγουμε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ, βουτυρώνουμε ελαφρώς όλες τις πλευρές του και αδειάζουμε εκεί το υγρό μίγμα. Το φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (170 °C) και το ψήνουμε το πολύ για μία ώρα, ώσπου το πάνω μέρος να ροδίσει σχηματίζοντας - εδώ βρίσκεται όλη η μαγεία - ελαφριά κρούστα, αλλού ανοιχτόχρωμη, αλλού καστανή. Η γαλατόπιτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ακόμα και εκτός φούρνου της δίνουμε επιπλέον μισή ώρα με 40 λεπτά.

Πασπάλισμα με κανέλα επιβάλλεται και λίγη άχνη για τους λιχούδηδες, πριν ξεκινήσει το μοίρασμα στα πιάτα. Η καλύτερη στιγμή της; Όταν είναι πια χλιαρή, όχι κρύα. Έτσι και εμφανιστεί στον πάγκο όμως, ποιος μπορεί να περιμένει;

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'