Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: κόκκινη φακή με αρώματα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςφακές, κόκκινη φακή, μπαχαρικά, βότανα

Πορτοκαλοκόκκινη - και μόνο για το αισιόδοξο χρώμα της την προτιμώ - και τόσο μυρωδάτη που νομίζεις πως σουλατσάρεις αμέριμνος στα παζάρια. Καθησυχαστική και μαζί ανάφτρα, αχ κοκκινοπίπερο! Και μετά η δροσιά του γιαουρτιού. Και πάλι από την αρχή, κουταλιά την κουταλιά. Τι άλλο θέλετε για το βράδυ της Δευτέρας;

Photo: acedarspoon.com
Photo: acedarspoon.com

Κόκκινη φακή με γιαούρτι και λεμόνι

  • 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι κίμινο
  • ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • ½ κουταλάκι σκόνη μουστάρδα
  • 250 γρ. κόκκινη φακή
  • 1 καλό μεσαίου μεγέθους λεμόνι
  • 5 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • ¼ φλιτζ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο (τον αντικαθιστάτε αν δεν σας πολυαρέσει)
  • αλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο για το τέλος

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στη βαριά μου κατσαρόλα. Η φωτιά να 'ναι μέτρια. Ρίχνω τα κρεμμύδια και όλα τα μυρωδικά/μπαχαρικά και ανακατεύω μέχρι να σκουρήνει το κρεμμύδι. Τα αρώματα που προκύπτουν είναι σχεδόν υπνωτιστικά.

Προσθέτω τις φακές, 8-10 μεγάλα ξύσματα από τη φλούδα του λεμονιού και το νερό. Μόλις πάρει βράση, κλείνω το καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 15-20 λεπτά. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.

Αναμειγνύω το γιαούρτι και τον κόλιανδρο (λέω να βάλω δυόσμο γιατί με τον κόλιανδρο δεν ενθουσιάζομαι). Στίβω τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύω ζωηρά ώστε να 'ναι το μίγμα λείο και αφράτο.

Μοιράζω την καυτή σούπα στα πιάτα ή σε μπολ. Την αφήνω για λίγα λεπτά. Γαρνίρω με μια κουταλιά από το μυρωμένο γιαούρτι και πασπαλίζω με το αλέππικο πιπέρι.

Υ.Γ.: Έχω τη συνήθεια ακόμη και τις φακές να τις αφήνω να μουλιάσουν για 2-3 ώρες στο νερό προτού τις μαγειρέψω. Κυρίως για λόγους συντόμευσης του χρόνου βρασμού. Δεν ξέρω αν πράττω σωστά, παρακαλώ τις απαντήσεις σας στον χώρο των σχολίων.

[Η συνταγή προέρχεται από το The Dean & Deluca Cookbook, ευαγγέλιό μου]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'