Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κουνέλι με πράσινες ελιές

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, κουνέλι, ελιές

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγο πριν μαζέψουμε τις ελιές για να κάνουμε το λάδι μας, απαραιτήτως θα μαζέψουμε μια εύλογη ποσότητα για να τις κάνουμε τσακιστές. Με μια πέτρα επίπεδη τις χτυπάμε μια φορά μόνο, τις ξεπικρίζουμε στο νερό για μερικές μέρες και στη συνέχεια τις διατηρούμε στην άλμη και σε χυμό από λεμόνι ή νεράντζι. Εκτός από τσακιστές, τις πράσινες ελιές μπορούμε να τις χαράξουμε με ένα ξυράφι ή να τις βάλουμε στην άλμη και το λεμόνι όπως είναι (οι λεγόμενες μπουκαλάτες), οι τελευταίες όμως θέλουν πολύ χρόνο για να ετοιμαστούν. Τις αφήνουμε γύρω στις 20 μέρες να ξεπικρίσουν και έτοιμος ο μεζές, σερβιρισμένος σε ένα μπολ με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι. Στην κρητική κουζίνα φτιάχνουμε αρκετά φαγητά με πράσινες ελιές και η αλήθεια είναι πως είτε με κρέας είτε με θαλασσινά ταιριάζουν μοναδικά. Η πρώτη συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι κουνέλι με πράσινες ελιές και σάλτσα ντομάτας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, σας το υπόσχομαι! Φυσικά, το καλύτερο συνοδευτικό για το συγκεκριμένο φαγητό είναι οι πατάτες, χοντροκομμένες και τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.

Κουνέλι με πράσινες ελιές

  • τσακιστές ελιές (η ποσότητα είναι σχετική ανάλογα με τα γούστα)
  • 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 - 3 τεμ. μοσχοκάρφι
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες περασμένες απο τον τρίφτη
  • λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μια μικρή κατσαρόλα ξεβράζουμε λίγο τις ελιές για να φύγει η πικρίλα και τις στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θωρακίζουμε το κουνέλι από όλες τις πλευρές με το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μοσχοκάρφι και σβήνουμε με το κρασί. Σειρά έχει η ντομάτα και το νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί.

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις. Μόλις δέσει η σάλτσα, το φαγητό μας είναι έτοιμο. Το νου σας στα κουκούτσια μην σπάσετε κανένα δόντι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'