Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα μυστικά του οικογενειακού μου ντολμά

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςντολμάδες, μοσχάρι, χοιρινό, κιμάς, πλιγούρι

Θα αποφύγω να μιλήσω για το πώς διαλέγουμε το λάχανο, το πώς τυλίγουμε τους ντολμάδες, το πώς φτιάχνουμε τη σαλτσούλα τους κλπ. Επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας μικρά μυστικά για το γευστικό φαγητό που μου εμπιστεύθηκε η μητέρα μου, η κυρία Σοφία.

Το πρώτο έχει να κάνει με το κρέας. Κιμάς από μοσχάρι κομμένος στη μηχανή μια φορά αλλά και κιμάς από χοιρινό – ένα κομμάτι από το μπούτι χωρίς περιττά λίπη... Το κομμάτι το χοιρινό επιλέγουμε να μην το περάσουμε από τη μηχανή αλλά να το ψιλοκόψουμε με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι. Εδώ παίζει ρόλο, εκτός από το μαχαίρι, και η εμπειρία της μητέρας που το έχει κάνει αμέτρητες φορές. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τα δύο κρέατα – σε αναλογία 1 προς 2. Ένα μέρος από το ψιλοκομμένο κομμάτι χοιρινό και δύο μέρη από τον κιμά του μοσχαριού.

Το δεύτερο μυστικό έχει να κάνει με το πλιγούρι – εδώ το χρησιμοποιούμε αντί του ρυζιού. Το πλιγούρι μας είναι διανθισμένο με μυρωδικά της αρεσκείας σας – εμείς μπλέξαμε τον βασιλικό με τον δυόσμο.

Το τρίτο είναι η χρήση ενός καρυκεύματος που απογειώνει το φαγητό μας και το κάνει εντελώς... κίτρινο – πλήρες από λονδρέζικη Sun ένα πράγμα. Πρόκειται για το κάρυ. Το προσθέτουμε μετά το αυγόκομα του φαγητού. Ετσι κι αλλιώς το αυγολέμονο – προτιμήσαμε αλανιάρικα αυγά και μοσχολέμονο - είναι εξ αρχής... μετρημένο καθώς η σαλτσούλα σε τέτοια φαγητά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά!

Κάρυ – μπόλικο κάρυ- μαζί με καπνιστή πάπρικα έρχονται στο τέλος για να δώσουν μια ιδιαίτερη χρωματική πινελιά στο πιάτο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'