Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η βιεννέζικη σοκολάτα μου

της Μαριάννας Μπούτου Συνταγέςσοκολάτα, βιεννέζικη σοκολάτα, σαντιγί

Επαναλαμβανόμενο σκηνικό σαββατοκύριακου: λίγο μετά το μεσημεριανό, το αργότερο ως τις 5, οι καναπέδες γεμίζουν με φίλους και φίλους φίλων για τον καθιερωμένο απογευματινό καφέ. Περίπου τέτοια εποχή, που ο καιρός το σηκώνει, σπάω τη μονοτονία των καφέδων και στρέφομαι στην καλύτερή μου σοκολάτα, την αυθεντική βιεννέζικη: κουβερτούρα - ποτέ σκόνη - που λιώνει ανακατεμένη με ζάχαρη και καυτό γάλα και στολίζεται γενναιόδωρα με μόλις χτυπημένη κρέμα σαντιγί. Στα καφέ της Βιέννης σερβίρεται ως αντίδοτο στο κρύο μέχρι και αργά τα μεσάνυχτα, έτσι κι εμείς έχουμε την τέλεια δικαιολογία για το γέμισμα και ξαναγέμισμα της κούπας μας.

Photo: abirthdaysoiree.com
Photo: abirthdaysoiree.com

Για μία ζεστή σοκολάτα (πολλαπλασιάζω ανάλογα με τα άτομα)

  • 50 γραμμ. κουβερτούρα 
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. γάλα ζεσταμένο (περίπου 250 ml)
  • ¼ φλιτζ. καυτό νερό

Για τη σαντιγί

  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ κ.γ. άχνη ζάχαρη

Κόβω τη σοκολάτα σε κομμάτια μικρά και ετοιμάζω μπεν μαρί: πάνω από νερό που βράζει ακουμπώ ένα μεταλλικό μπολ που μόλις εφάπτεται στην κατσαρόλα και εκεί λιώνει η σοκολάτα. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει, ρίχνω και το ζεστό νερό ανακατεύοντας συνεχώς για να ενωθούν.

Την αδειάζω τότε σε βαθύ μπολ και την χτυπάω με τη ράβδο - πολτοποιητή προσθέτοντας λίγο-λίγο το ζεστό γάλα. Για μεγαλύτερη ποσότητα, πάνω από τρεις με τέσσερις σοκολάτες, αντί για τη ράβδο χρησιμοποιώ το μπλέντερ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανακάτεμα και το ζεστό γάλα να προστίθεται σταδιακά.

Μόλις η σοκολάτα είναι έτοιμη, την αδειάζω στις αγαπημένες μου κούπες και ετοιμάζω στα γρήγορα σαντιγί: χτυπάω την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε επίσης παγωμένο, κατά προτίμηση, μεταλλικό μπολ και όταν αρχίζει να πήζει προσθέτω τη ζάχαρη ανεβάζοντας την ταχύτητα του μίξερ. Μοίρασμα στις κούπες με τη σοκολάτα που αχνίζει και από πάνω λίγο κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.

Καμία αλλαγή δεν δέχομαι στις ποσότητες και την ετοιμασία - μοναδική επιτρεπτή παρέκκλιση, για τις πολύ κρύες μέρες, λίγο λικέρ ή ρούμι ανακατεμένο με τη ζεστή σοκολάτα. Πιστή στην αυστριακή καταγωγή της, πριν το σερβίρισμα, συχνά βρέχω βιαστικά τις κούπες ή τα φλιτζάνια στο εσωτερικό τους με βραστό νερό για να υποδεχτούν το ρόφημα όπως του πρέπει.  

[Η Μαριάννα Μπούτου είναι φίλη bostanistas]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'