Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: αρνάκι σκορδάτο στον φούρνο με κρεμμύδια

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςκρητική κουζίνα, φούρνος, αρνί, σκόρδο, κρεμμύδια

Ξαφνικά λαμβάνεις τηλεφώνημα ότι απόψε θα γίνει μάζωξη στο σπίτι σου, επειδή οι φίλοι σου έτσι το αποφάσισαν και φυσικά πολύ χαίρεσαι γι’ αυτό. Θέλεις να ετοιμάσεις κάτι, να δείξεις τη χαρά σου, αλλά κι επειδή είναι ντροπή να μην έχεις κάτι να τους τρατάρεις. Σκέφτεσαι ότι τις προάλλες ο ξάδελφός σου από το χωριό σου έδωσε ένα μπούτι από τα δικά του ερίφια... Θα το μοιραστείς λοιπόν με την παρέα!  

Σήμερα, λοιπόν, σας έχω μια ιδιαίτερη συνταγή με αρνάκι (φυσικά) και είναι του νου μου, όπως λέμε εδώ. Άλλωστε όταν η πρώτη ύλη είναι καλή με λίγη φαντασία και πολύ απλά υλικά, μπορούμε να ετοιμάσουμε πιάτα που λίγο ξεφεύγουν απο τα κλασικά και ικανοποιούν τις ιδιαίτερες γευστικές μας προτιμήσεις. Ειδικά όταν περιμένεις επισκέψεις στο σπίτι, που το μαθαίνεις τελευταία στιγμή και σίγουρα δεν έχεις τα απαιτούμενα υλικά, τότε είναι που «αναγκαστικά» επιστρατεύεις τη φαντασία σου. Προσπάθησα λοιπόν να σκεφτώ πώς θα ήθελα να φτιάξω το αρνάκι με λίγα υλικά αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην προετοιμασία του για να μπορέσω όσο ψήνεται να είμαι με τους καλεσμένους μου.

Αρνάκι στον φούρνο σκορδάτο με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά

  • 3-4 σκελίδες σκόρδο (θα τις χρησιμοποιήσουμε ολοκληρες, όπως είναι, για να μη καούν, απλά χτυπήστε τις λίγο να ανοίξουν)
  • 2 φύλλα δάφνη
  • ελαιόλαδο
  • 1 αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 3-4 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
  • λίγο ζωμό κρέατος ή νερό

Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο και τη δάφνη να το αρωματίσουμε. Σοτάρουμε το αρνί να θωρακιστεί καλά απο όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα ταψί απλώνουμε το αρνί και το καλύπτουμε με τα κρεμμύδια απο πάνω.

Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό μέχρι να καλύψει το κρέας αλλά όχι να κολυμπάει, σκεπάζουμε το φαγητό μας πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Στα μισά της διαδικασίας αναποδογυρίζουμε το αρνί και τα κρεμμύδια και αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει.

Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια μας και το κρέας μας ψηθεί, είμαστε έτοιμοι να το μοιραστούμε με τους συνδαιτυμόνες μας. Συνοδεύεται εξαιρετικά με μια πράσινη σαλάτα, ρύζι ή πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'