Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καρκίνος του μαστού: σκέψου πράσινα, όχι ροζ

της Στέλλας Αλαφούζου αντικαρκινικές τροφές, χορτοφαγία, λαχανικά

Η Ingrid Newkirk, πρόεδρος και συνιδρυτής της (PETA) «Άνθρωποι για την ηθική θεραπεία των ζώων», με σημείωμά της στο huffingtonpost.com μας θυμίζει ότι ο Οκτώβρης δεν είναι μόνο ο μήνας για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού αλλά και ο μήνας για τη χορτοφαγική ευαισθητοποίηση. Μας προτρέπει, λοιπόν, να συνδυάσουμε τα δύο μηνύματα, δεδομένου ότι το 1/3 των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ (σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία καρκίνου ACS) οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες.

Photo: ecolibrary.org
Photo: ecolibrary.org

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παραθέτει, δεν έχουμε πάρει το μήνυμα... Η KFC, π.χ., στo πλαίσιo της εκστρατείας για τον καρκίνο του μαστού, κέρδισε εκατομμύρια από τη διάθεση των ροζ δοχείων με τηγανιτό κοτόπουλο, την ίδια ώρα που η ACS καλεί όλους να στραφούν στη χορτοφαγία.

Ο Colin Campel, καθηγητής της διατροφικής χημείας στο Cornell University, λέει πως κανένα καρκινογόνο χημικό δεν είναι τόσο σημαντικό στην πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο όσο η ζωική πρωτεΐνη. Σύμφωνα με μελέτες που γίνονται στην Αγγλία και τη Γερμανία, οι χορτοφάγοι έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο ενώ και βάσει μελέτης του Χάρβαρντ, σε 90.655 γυναίκες 26-46 χρόνων, η πρόσληψη ζωικού λίπους, κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σημειώνουμε λίγα μόνο από τα λαχανικά - συμμάχους μας. Τα σταυρανθή: μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και άλλα πλούσια σε αντιοξειδωτική σουλφοραφάνη. Οι πλούσιες σε λυκοπένιο ντομάτες επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες που «απενεργοποιούν» τα καρκινικά κύτταρα.

Οι φυτοστερόλες στα καρύδια μπλοκάρουν τους υποδοχείς των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα φασόλια, οι φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που απαλλάσσουν το σώμα από την περίσσεια ορμονών. Είναι και άλλα και είναι πολλά. Στη χώρα μας άφθονα...

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'