Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: παριζιάνικη μπιζελόσουπα

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, μπιζέλια, μπιζελόσουπα, μπέικον

Η σίγουρη λύση για να φάμε ωραία, με λιγοστά φράγκα στην τσέπη, ήταν η μπιζελόσουπα. Και το τελευταίο μπιστρό την σέρβιρε, χορταστική και μαζί φινετσάτη: από δίπλα μπαγκέτα ανοιγμένη στη μέση βουτυρωμένη ή, αν το βαλάντιό μας το επέτρεπε, παραγγέλναμε ένα δυνατό, πλούσιο τυρί. Η μπιζελόσουπα ζεσταίνει ακόμη τα όνειρά μου και εφεξής το τραπέζι μου.

Photo: coolcookstyle.com
Photo: coolcookstyle.com
  • 3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 2 κουταλιές βούτυρο)
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ. ) κυβάκια από μπέικον
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο μικρές ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ή 2 κουταλάκια ξερό
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες κύβους
  • 1 ½ φλιτζ (300 γρ.) σπασμένα ξερά μπιζέλια (καθαρισμένα από τυχόν χαλασμένα και περασμένα κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης)
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 7-8 φλιτζάνια νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στη βαθιά μαντεμένια κατσαρόλα (αν θέλω να 'μαι πιστή στα γαλλικά πρότυπα, χρησιμοποιώ βούτυρο αντί για ελαιόλαδο). Ροδίζω το κρεμμύδι και τα καρότα. Ακολουθούν οι πατάτες κομμένες κυβάκια και τα μπιζέλια. Αλατίζω, αρωματίζω με το θυμάρι και προσθέτω και τη ζάχαρη (οι Γάλλοι την θεωρούν απολύτως απαραίτητη).

Φέρνω μια-δυο βόλτες μπιζέλια και την παρέα τους και τα σβήνω με το νερό. Αφήνω να πάρουν βράση και χαμηλώνω μετά τη φωτιά αρκετά. Να αναδεύεται θέλω το φαγητό, όχι να κοχλάζει. Με κλειστό το καπάκι (μια ακρούλα μόνο ανοιχτή), αφήνω τη σούπα να βράσει για 45’ περίπου, ανακατεύοντας πότε πότε.

Κατεβάζω από τη φωτιά: την κάνω κρέμα είτε με το “ραβδί” είτε με τον παραδοσιακό μύλο των λαχανικών. Αν την κρίνω πολύ πηχτή, προσθέτω λιγάκι νερό. Έτοιμη!

Ροδίζω σε ένα τηγανάκι τα κυβάκια μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κριτσανίσουν. Σερβίρω τη σούπα στα πιάτα ή βαθιά πολ και στολίζω με τα μπεϊκονάκια. Αν είμαι χορτοφάγος, τα παραλείπω και μπορώ να τα αντικαταστήσω με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τσάιβς. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παραλλαγή στο τελείωμα σκέφτομαι πως είναι η καπνιστή πάπρικα.

Υ.Γ.: Συνηθίζω να μουλιάζω στο νερό και τα ξερά μπιζέλια, για 2 ώρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'