Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψήνω μηλόπιτα και ονειρεύομαι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςφούρνος, μηλόπιτα, μήλα, ζύμη

Στα δύσκολα σε θέλω... Τι γεύση βάζεις όταν τίποτα δεν μοιάζει με όσα ήξερες μέχρι τώρα; Γυρνάς προς τα πίσω τρέχοντας, για να ψάξεις. Τι σε καθησύχαζε όταν ήσουν μικρός; Ποια μυρωδιά έκανε το σπίτι ασφαλέστερο καταφύγιο; Ποια γλύκα γλύκαινε τον πόνο;

Ένα τηλεφώνημα και βρίσκεις την άκρη. «Μαμά, επειγόντως τη συνταγή για τη μηλόπιτα!».

Για τα μήλα

  • 2 μήλα
  • 1-2 κουταλιές καρυδόψιχα
  • ½ πακέτο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • κανέλα και γαρίφαλο σκόνη

Για τη ζύμη

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Ανάβω τον φούρνο στους 170 °C. Στο στρογγυλό ταψί βάζω το βούτυρο και το βάζω για λίγο στον φούρνο να λιώσει. Κόβω τα μήλα σε φετάκια (όχι πολύ λεπτά) και τα στρώνω στο ταψί με το βούτυρο έτσι ώστε η κάθε φετούλα να ακουμπάει λίγο στην προηγούμενη. Στα κενά σκορπίζω την καρυδόψιχα. Ραντίζω τα μήλα με το κονιάκ. Ανακατεύω τη ζάχαρη με την κανέλα και το γαρίφαλο και πασπαλίζω τα μήλα. Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω τα μήλα για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζω τη ζύμη. Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτω το κονιάκ και κοσκινισμένα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα.

Όταν τα μήλα είναι έτοιμα, αδειάζω το μίγμα της ζύμης απο πάνω, το στρώνω να πάει παντού και ψήνω τη μηλόπιτα για 25 λεπτά περίπου (δοκιμάζω πάντα με μια οδοντογλυφίδα που πρέπει να βγαίνει καθαρή από το κέικ).

Βγάζω τη μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνω λιγο και την αναποδογυρίζω σε πιατέλα. Την αφήνω λίγη ώρα σκεπασμένη με το ταψί να στραγγίξει όλο το σιρόπι και την σερβίρω μόνη της ή ακόμη καλύτερα με παγωτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'