Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα μαυρομάτικα της διαφάνειας

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςφασόλια, μαυρομάτικα, σαλάτες, κρεμμύδια

Το σημερινό «πρόγραμμα» έχει μια εύκολη σαλάτα με βάση τα μαυρομάτικα φασόλια – μια σαλάτα μέσα σε ένα διάφανο- για να φαίνονται ευκρινώς τα επιμέρους συστατικά και οι... στρώσεις τους- χαμηλό ποτήρι.

Τα μαυρομάτικα φασόλια - τα οποία έχουμε αφήσει να κρυώσουν αφού προηγουμένως έχουν βράσει σε καλά αλατισμένο νερό μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι - είναι το βασικό συστατικό της συνταγής μας και το μόνο που απαιτούν από μας είναι πολλά φρέσκα φιλαράκια από baby σπανάκι για να αναπαυθούν...

Τι άλλο χρειαζόμαστε; Mικρές πολύχρωμες πιπεριές χωρίς σποράκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και σχοινόπρασο και, προαιρετικά, μια χούφτα ξηρούς καρπούς όπως μαύρη σταφίδα, φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο. 

Η εκτέλεση της συνταγής δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρόνο – όσο έχετε στη διάθεσή σας φθάνει και περισσεύει. Στην αρχή τοποθετούμε στη βάση του ποτηριού τα φιλαράκια από το σπανάκι. Τα ραντίζουμε με λαδάκι και  βαλσαμικό ξύδι – αν το τελευταίο έχει και μέλι στη σύνθεσή του ακόμη καλύτερα. Με ένα κουτάλι στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι ένα ύψος με τα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε τα αρωματικά και αμέσως μετά τις ροδέλες με το άσπρο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι – οι ροδέλες πρέπει να είναι έτσι κομμένες ώστε να μην εξαφανίζεται το υλικό που προσθέτει την αγριάδα της γεύσης μαζί και με το σχοινόπρασο. Για χρώμα αλλά και για την ιδιαίτερη γεύση τους προσθέτουμε στο τέλος τις κομμένες μικρές πολύχρωμες πιπεριές καθώς και τους ξηρούς καρπούς και... πινελιές από άνηθο και μαϊντανό.

Η σαλάτα μας απαιτεί το λάδι της – και αντέχει πολύ αν είναι καλό το λάδι που θα επιλέξετε. Το βαλσαμικό ξύδι στα όρια της διακριτικής ευπρέπειας του παλαιού καιρού. Δεν χρειάζεστε ψωμί ή πίττες – αν επιμένετε δοκιμάστε αφού έχετε... σκουπίσει το περιεχόμενο του ποτηριού ένα αποξηραμένο σύκο Κύμης. Είναι σαν το σοκολατάκι που συνοδεύει τον πικρό καφέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'