Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ποτό με μηλίτη: ζεσταίνει και ευφραίνει!

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςμηλίτης, κανέλα, μέλι

Ο μηλίτης (cider), το κρασί που παραδοσιακά γίνεται από μήλα στις βόρειες χώρες, όπου δεν καλλιεργούνται σταφύλια, αλλά και ο απλός χυμός από μήλο, στην Αμερική και την Ευρώπη συνηθίζεται να σερβίρονται ζεστά με καρυκεύματα τον χειμώνα. Στην υπαίθρια αγορά βιολογικών εποχιακών προϊόντων της 14ης οδού, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη μικρή πλατεία απέναντι από το Lincoln Center, όπου βρίσκεται Metropolitan Opera, κάποιοι πάγκοι μηλοπαραγωγών της περιοχής πρόσφεραν εκτός από τις εξαιρετικές παλιοκαιρίσιες ποικιλίες μήλων και σπιτικό, ζεστό μηλοχυμό, που ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος την κρύα χειμωνιάτικη μέρα που τριγυρνούσα στην πολύχρωμη αγορά. Η συνταγή για το πλούσιο κρεμώδες και μεθυστικό ποτό είναι δική μου προσαρμογή από το ζεστό κοκτέιλ που δοκίμασα στη Νέα Υόρκη. Προτείνω να το σερβίρετε τις κρύες μέρες αντί για γλυκό, μετά από το γεύμα ή το δείπνο.

Photo: uprootfromoregon.com
Photo: uprootfromoregon.com

Ποτό με μήλο, μπράντι, μέλι και κανέλα (πολλαπλασιάστε τη συνταγή για περισσότερα ποτά)

Για 1 μεγάλο ποτήρι:

  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό μήλο ή μηλίτη (cider)
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 κουταλιά γλυκού μέλι (ή όσο θέλετε)
  • ¼ φλιτζανιού ή περισσότερο (όσο θέλετε) λικέρ κρέμα –μπράντι (πχ. Bailey's)
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι (Grand Marnier ή Quantreaux)
  • 2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγύ (προαιρετικά)
  • κανέλα σε σκόνη

Ζεστάνετε τον χυμό μήλο ή τον μηλίτη, μαζί με την κανέλα και το μέλι, ανακατώνοντας να διαλυθεί. Σε ποτήρι χοντρό με χέρι ή σε διάφανη κούπα του καφέ, βάλτε τα ποτά και περιχύστε με τον ζεστό χυμό, ανακατώνοντας να αναμιχθούν.

Βάλτε από πάνω τη σαντιγύ, αν την χρησιμοποιείτε. Θα μείνει στην επιφάνεια. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'