Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η σούπα της Δευτέρας: ντοματόσουπα μεν, αλλά...

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσούπα, ντομάτες, βασιλικός

Ναι μεν φθινοπώριασε, οπότε αρχίζει η επιθυμία της θαλπωρής (και) μέσω της σούπας, όμως ακόμη υπάρχουν ωραίες ντομάτες, σφικτές, κόκκινες, μυρωδάτες και ζωηρός βασιλικός στις γλάστρες μας. Ας μην πάνε χαμένα...  Εξ ου και η σούπα αυτή, πλούσια και καθησυχαστική που διορθώνει τις τραυματικές αναμνήσεις της αυστηρής, νηστίσιμης, υπόξινης ντοματόσουπας. 

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια Κύκνος (400γρ)
  • 250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (“πασσάτα” Κύκνος)
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό (περίπου ¼ φλιτζ)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • τυρί τριμμένο (3/4 φλιτζ και κάμποσο για το σερβίρισμα)

για το τελικό ρου:

  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • ¼ φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ανάμικτα κρέμα και γιαούρτι

Σε βαριά, βαθιά κατσαρόλα συγκεντρώνουμε τα δύο είδη ντομάτας (ντοματάκια και πασσάτα), τον ζωμό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε πολύ χαμηλά για 4 ώρες ή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2. Κάθε τόσο ρίχνουμε κι ένα ανακάτεμα. Στο τέλος του χρόνου, προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο (όχι νωρίτερα κατά τον βρασμό, γιατί θα χαθεί το άρωμά του).

Με το “μπαστούνι” μπλέντερ κάνουμε, μέσα στην ίδια κατσαρόλα, τη σούπα κρέμα ή βέβαια και χρησιμοποιώντας τον απλό μύλο του πουρέ. 

Ετοιμάζουμε το ρου που θα δέσει και πυκνώσει τη σούπα: ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας με σύρμα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν πάρει χρώμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε, πάλι σταδιακά και αργά, το μίγμα κρέμας-γιαουρτιού. Το μίγμα πρέπει να γίνει λείο.

Προσθέτουμε στη σούπα το ρου και το τριμμένο τυρί και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα 20λεπτο ακόμη προτού σερβίρουμε. ΄Εξτρα τυρί και έξτρα πιπέρι στο τραπέζι.

(φωτό και παραλλαγή συνταγής από lecremedelacrumb.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'