Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πρωινό αντί για μεσημεριανό

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςομελέτα, ντοματίνια, τυρί, σαλάμι

Η λαίμαργη, εντός και εκτός κουζίνας, Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας λέγεται πως ως και τα 77 της χρόνια ξυπνούσε περί τις πέντε τα ξημερώματα, έτρωγε ομελέτα με χαβιάρι και πάντοτε παραδίπλα έστεκε μία κούπα τσάι με βότκα. Μάλλον σοφή επιλογή, άκρως δυναμωτική, αν αναλογιστεί κανείς τα εξαντλητικά βράδια που περνούσε με τους ουκ ολίγους εραστές της. Τι κι αν της Κυριακής το πρωινό δεν μας βρίσκει όλους αποκαμωμένους από παρόμοιες νυχτερινές ασκήσεις; Η κούραση της εβδομάδας ανακουφίζεται επιτέλους το βράδυ του Σαββάτου, άρα σίγουρα θα ξυπνήσουμε κοντά στο μεσημέρι, οπότε: ανάβουμε φούρνο και τηγάνι για πρωινό αρκετό για δύο, που θα καλύψει και λίγη από την πείνα του μεσημεριού. Ντοματίνια, τυρί, σαλάμι και αυτοσχεδιάζουμε. Από βραδάκι πάλι, βλέπουμε. Στον δρόμο που χάραξε η ακόλαστη τσαρίνα, κρατάμε μεν την ιδέα της βότκας, μα για κατακόκκινο Bloody Mary, ετοιμασμένο κατά τις οδηγίες της Αναστασίας Λαμπρία.

Photo: saveur.com
Photo: saveur.com
  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο αλμυρό σαλάμι, ή αλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας, κομμένο σε λεπτές λουρίδες
  • 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 6 αυγά
  • λίγη φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • βασιλικός ψιλοκομμένος

Ένα άνετο, αντικολλητικό τηγάνι βγαίνει στον πάγκο και ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Διαλέγουμε ένα ρηχό ταψί και, αφού στρώσουμε χαρτί ψησίματος, απλώνουμε τα κομμένα ντοματίνια πασπαλισμένα με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Πότε πότε τα φέρνουμε καμιά βόλτα, μέχρι να στεγνώσουν αρκετά και να καραμελώσουν. Με αυτόν τον τρόπο θα βγει όλη η γλύκα τους.

Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, αδειάζουμε εκεί το σαλάμι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό - 5 λεπτά φτάνουν και περισσεύουν. Το αδειάζουμε σε ένα ρηχό πιατάκι στρωμένο με λίγο χαρτί απορροφητικό. Καθαρίζουμε στα γρήγορα το τηγάνι και, χαμηλώνοντας τη φωτιά, ρίχνουμε εκεί το βούτυρο να λιώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τώρα τα αυγά, λίγο αλάτι και πιπέρι με τον γνώριμο τρόπο της ομελέτας και τα ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι. Δύο λεπτά από τη μία πλευρά και άλλα δύο από την άλλη αρκούν ώστε η ομελέτα να σφίξει κάπως. Τότε, στο κάτω ημικύκλιο, προσθέτουμε τις καψαλισμένες ντομάτες, το σαλάμι, το τυρί και κάμποσο βασιλικό. Τους δίνουμε άλλο ένα λεπτό, την διπλώνουμε στα δύο και έφυγε για το πιάτο. Με λίγο βασιλικό ακόμα αποτελειώνουμε το σερβίρισμα - γιατί όχι και λίγο παραπάνω τυρί; 

Επιμένω στο καψάλισμα των ντοματών: η γλύκα τους από τη μια, η αλμυράδα τυριού και αλλαντικού από την άλλη, θα δώσουν στην ομελέτα νοστιμάδα αυτοκρατορική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'