Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα υγιεινά: ρεβίθια με ταχίνι

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςρεβίθια, ταχίνι

Η συνταγή που σας προτείνω έχω την αίσθηση ότι προσπαθεί να συντροφεύσει αρμονικά - σαν ένα προχωρημένο σύμφωνο συμβίωσης κεντροευρωπαϊκής χώρας - τα ρεβίθια με το ταχίνι.

Αλλά η συνταγή έχει τη δική της ιστορία. Η κυρία Ροζίνα Σταθοπούλου, που επέστρεψε από το εξωτερικό προκειμένου να αναλάβει ρόλο στη διεύθυνση μιας οικογενειακής επιχείρησης – της «Αργουδέλης» που η παραγωγική της μονάδα πρωτολειτούργησε στα Καμίνια το 1919 - είχε τη καλοσύνη να μου στείλει να δοκιμάσω τα προϊόντα τους. Ανάμεσα σε αυτά και ένα βάζο με ταχίνι. Το βάζο έμεινε για καιρό στα ράφια της κουζίνας μέχρι που το γνωστό ταπεράκι της μαμάς – γεμάτο βρασμένα ρεβίθια - με έβαλε σε σκέψεις.

Με σύνεση άρχισα τις δοκιμές. Επιστράτεψα το μπλέντερ, υπολόγισα τη δοσολογία των συμπρατούντων μερών, δηλαδή των ρεβιθιών και του ταχινιού, και έκανα τον σταυρό μου. Το αποτέλεσμα που ήθελα δεν βγήκε με την πρώτη. Παιδεύτηκα αρκετά μέχρι να βρω και τη γεύση που ήθελα αλλά κυρίως την υφή του μείγματος. Με λίγα λόγια, ήθελα το «σώμα» να θυμίζει το χειροποίητο πουρέ και μάλιστα με μια γλυκιά αγριάδα. Την τελευταία την έδωσε η ανάμειξη του χυμού τριών διαφορετικών εσπεριδοειδών – του πορτοκαλιού, του γκρειπφρούτ και του μοσχολέμονου. Με τον καιρό η συνταγή μου ήρθε και έδεσε. Τώρα πια στο μπλέντερ βάζω ρεβίθια (βρασμένα μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι και ένα πλήθος μυρωδικών μεταξύ των οποίων κυριαρχούν το θυμάρι και το δενδρολίβανο) και ταχίνι.

Τα βρασμένα ρεβίθια – ένα γεμάτο μεγάλο ποτήρι νερού - πρέπει να είναι λίγο ζουμερά, κάτι που βοηθά στην ανάμειξη. Για μια τέτοια ποσότητα ρεβιθιών χρειαζόμαστε γύρω στα 4 κουτάλια της σούπας ταχίνι. Μαζί τους θα μπει στο μπλέντερ και ο χυμός των εσπεριδοειδών – ένα ολόκληρο πορτοκάλι, ένα ολόκληρο μοσχολέμονο και μισό γκρέιπφρουτ. Τίποτα άλλο. Το πιπέρι βοηθά και οι επιλογές δικές σας για το ποια πιπέρια θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ, προτιμώ το ροζ και το μαύρο πιπέρι.

Το πιάτο μας είναι έτοιμο. Λίγο λαδάκι, καπνιστή πάπρικα και γαρνιτούρες από φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Η «πρασινάδα», πέρα από καλή διακόσμηση, παρέχει και άφθονες γευστικές διαφυγές. Στο χέρι σας είναι...

Το απλό, εύκολο και φθηνό φαγάκι συνοδεύεται από φρυγανισμένες ψιλοκομμένες φέτες πολύσπορου ψωμιού από το φούρνο της γειτονιάς σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'