Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ετοιμάζω πετιμέζι με τρόπο απλό

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσταφύλι, πετιμέζι

Δεν είμαι σχολαστική μαγείρισσα (η τελειοθηρία μου εξαντλείται στα λογοτεχνικά έργα), αντίθετα, αν υπάρχει πιο απλός τρόπος να γίνει κάτι, σίγουρα θα τον κυνηγήσω και θα τον βρω. Έτσι, όταν φίλη αναγνώστρια ζήτησε βοήθεια με την μέθοδο του φιλτραρίσματος με στάχτη για να καθαρίζει το πετιμέζι, προθυμοποιήθηκα να βοηθήσω με οδηγίες, όχι πώς να το κάνει, αλλά πώς να το αποφύγει ή μάλλον να το παρακάμψει.

Χρόνια τώρα δεν έφτιαχνα πετιμέζι ακριβώς επειδή βαριόμουνα όλη αυτή την διαδικασία, μέχρι που πειραματίστηκα με την ακόλουθη μέθοδο. Το πετιμέζι που φτιάχνω μπορεί να μην έχει κρυστάλλινη καθαρότητα αλλά είναι νόστιμο, καθαρό και ασφαλές. Φέτος για πρώτη φορά δοκίμασα να το κάνω με μούστο που είχε ήδη «βράσει» στο βαρέλι και φιλτραριστεί και η όλη υπόθεση έγινε ακόμα πιο εύκολη. Βέβαια αυτό ισχύει μόνο για μας που κάνουμε το δικό μας κρασί. Για τους υπολοίπους, ξεκινάμε με σουρωμένο χυμό από σταφύλια. Η ποσότητα δεν μετράει γιατί το συστατικό είναι ένα μόνο.

Οδηγίες

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μερικά λίτρα φρέσκο χυμό σταφυλιού (και διαφορετικά είδη, αν θέλετε) σουρωμένο. Βράζετε για μισή ώρα και κατεβάζετε απ τη φωτιά μέχρι να κρυώσει. Βάζετε την κατσαρόλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 - 6 ώρες.

Βγάζετε απ το ψυγείο και μεταφέρετε τον χυμό σε καθαρή κατσαρόλα, αργά και λίγο-λίγο, προσέχοντας τα κατακάθια να μείνουν όλα στην αρχική κατσαρόλα. Βράζετε τον καθαρό πια χυμό σε σχετικά χαμηλή φωτιά ξεσκέπαστο για δυο - τρεις ώρες τουλάχιστον, έως ότου ελαττωθεί κατά πολύ ο όγκος του και γίνει αρκετά πυκνό σιρόπι. Ανακατεύετε όλο και πιο συχνά προς το τέλος με ξύλινη κουτάλα και βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα (25 λεπτά σε φούρνο 120 βαθμών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'